Situația economică din România a fost analizată de către consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Datoria publică a României este la 50% din PIB. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre această datorie și linia roșie a României.
Datoria externă a României a urcat cu 2,65 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2022, a informat Banca Națională a României (BNR). Din această datorie externă, 68,3% este datoria externă pe termen lung, pe când cea pe termen scurt este la 31,7%, în creștere cu 16,3% față de 31 decembrie 2021.
Vorbind la B1 TV despre acest aspect, Adrian Vasilescu a declarat că alte state precum Italia sau Grecia sunt campioane la astfel de datorii, cu 140% peste PIB-ul țării. ”Noi suntem la 50% și avem o marjă de 10% până să atingem plafonul pe care ni-l arată ca linie roșie Uniunea Europeană. Până aici te poți ridica” a precizat Adrian Vasilescu.
Astăzi ROBOR-ul a continuat să scadă la 7,96% (la trei luni), 8,12% (la 6 luni). Cel la 12 luni a stagnat la 8,27%. Această scădere vine după afirmațiile guvernatorului BNR. Adrian Vasilescu declară că Mugur Isărescu este un om al detaliilor și că a afirmat ”băncile au cam sărit calul” cu referire la ROBOR: ”Nu le-a atenționat așa ca un ministru adresându-se companiilor din subordine, pentru că Banca Națională nu este minister și băncile nu sunt în subordinea Băncii Naționale, băncile sunt controlate de BNR sub aspectul legalității. Acesta e rolul BNR în sistemul bancar. Când băncile încalcă legea, BNR intervine și, de multe ori, sancțiunile sunt grave”.
”Uitați-vă la energie. Acolo nu s-a cam sărit calul... acolo s-a sărit calul!” a atras atenția Adrian Vasilescu, în intervenție. El a afirmat că Guvernul nu are ce să facă mai mult decât a făcut, în sensul plafonării prețurilor.
”Două lucruri nu se mai întorc înapoi: banii scumpi și suprafacturarea energiei” a atras atenția, în concluzie, Adrian Vasilescu.
Este acum momentul să-ți faci credit la bancă? Situația economică nu este deloc una fericită. Avem inflație ridicată, o datorie externă aproape de 50%, un ROBOR cum nu s-a mai văzut de 12 ani și toate acestea într-un context economic și geopolitic extrem de complicat. Războiul dus de Rusia în Ucraina, amenințările constante, sancțiunile care se întorc ca un bumerang economic, recesiunea din SUA, seceta în timp de tranziție la ”verde”, toate acestea și multe altele generează un context complicat în care cei mai afectați se anunță a fi tocmai cei mai săraci. Pătura care să absoarbă șocurile economice, respectiv cea mijlocie, s-a subțiat atât de tare în ultimii ani, încât lasă drum deschis către cei mai vulnerabili care vor fi crunt loviți, arată analizele economice din ultima perioadă. În plus, în fața unei astfel de situații, cei mai mulți caută stabilitatea. În România, stabilitatea este sinonimă cu o locuință personală. Românii au mai multe vorbe: ”Să ai un loc al tău” sau ”Să te pui la casa ta”, unde familia este echivalentul stabilității și este comparată cu locuința. Dar mai este acesta momentul pentru un credit la bancă, în condițiile anterior menționate?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu