Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în zilele viitoare, dar și când se estimează încheierea valului de căldură.
Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a vorbit despre momentul în care se va încheia valul de căldură sub influența căruia România se află pentru a opta zi consecutivă, dar și cum va fi vremea în zilele următoare.
”Instabilitatea atmosferică se va manifesta în următoarele zile, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului, va aduce, pe lângă fenomenele clasice de instabilitate, adică averse torențiale, descărcări electrice, scurte intensificări ale vântului și izolat grindină, va aduce și o scădere a valorilor de temperatură. Va fi o scădere treptată, pe care o vom resimți mai ales mâine.
Deocamdată astăzi, avem în continuare cod de val de căldură persistentă în cea mai mare parte a țării. Codul general vizează cam toate regiunile, iar cel portocaliu, jumătatea de nord a Crișanei, Maramureșului, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei, sunt regiuni în care așteptăm și astăzi să înregistrăm temperaturi maxime, în general, de 35-37 de grade Celsius.
Este a noua zi consecutivă a acestui val de căldură și chiar dacă mâine, cum spuneam, manifestările de instabilitate în orele mai persistente, vor face ca în special în jumătatea de nord a teritoriului să fie temperaturi ceva mai scăzute, în sud rămâne valul de căldură cu cele mai ridicate temperaturi în partea de sud și centru a Munteniei, inclusiv în zona Capitalei. Și este astfel, să spunem, un scurt respiro în privința temperaturilor, pentru că de vineri acestea vor începe din nou să crească.
Așteptăm ca o încheiere a valului de căldură care ne traversează și care este unul foarte persistent, pe care să o avem, cel mai probabil, spre jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv în cadrul ANM și director de prognoză, la B1 TV.
FOTO: captură ANM
Potrivit meteorologilor, până în această noapte, la ora 2.00, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.
Valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv și este valabilă pentru miercuri, 21 august. Astfel, în jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei și în sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade.
FOTO: captură ANM
Valul de căldură va persista pentru a zecea zi consecutiv în județele Giurgiu, Călărași, Ilfov și municipiul București unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 37...38 de grade.
Pentru București a fost emisă o prognoză specială. Astfel, în Capitală, în intervalul 21 august (ora 10.00) - 23 august (ora 10.00), valul de căldură va persist. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Miercuri temperatura maximă va fi în jurul a 36 de grade, iar joi de 37...38 de grade. Temperaturile minime vor fi de 17...21 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News