Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege privind protecția sistemului informațional al țării, care interzice instituțiilor publice să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii software antivirus legate direct sau indirect de Federația Rusă.
Necesitatea legii este văzută ca decurgând din creștere numărului de atacuri cibernetice care au vizat diverse instituții publice din România, anul acesta, atacuri presupuse că ar fi fost efectuate de hackerii ruși.
Legea prin care au fost interzise produsele și serviciile de securitate cu proveniență din Rusia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit legii, până în martie 2023, instituțiile și autoritățile publice, alături de firmele private care gestionează informații clasificate vor trebui să dezinstaleze aceste produse. Dacă acestea nu vor respecta legea, vor fi aplicate amenzi în valoare de până la 200.000 lei, informează Avocatnet.
Obligațiile de a nu folosi și de a dezinstala produsele și serviciile software cu "origini" rusești vizează:
- autoritățiile publice (orice organ de stat sau al unității administrativ-teritoriale care acționează în regim de putere publică pentru satisfacerea unui interes public);
- instituțiile publice (orice structură funcțională care acționează în regim de putere publică și/sau prestează servicii publice și care este finanțată din venituri bugetare și/sau venituri proprii);
- toate rețelele și sistemele care gestionează informații clasificate, deținute de persoane juridice de drept public și privat aflate pe teritoriul României.
Interdicția are și un termen de valabilitate și se referă la:
- produsele și serviciile privind securitatea dispozitivului (securitatea punctului final);
- aplicațiile și programele software de detecție antivirus, anti-malware, firewall pentru aplicații web;
- rețelele virtuale private;sistemele de detecție și răspuns pentru endpoint-uri.
România a devenit a patra țară europeană, după ce Lituania, Țările de Jos și Italia au interzis utilizarea software-ului antivirus de proveniență rusă de către instituțiile publice, a declarat ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, potrivit Urdu Point.
Legea poate fi consultată AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News