Mai mulți urși au dat năvală în aceste zile la Mănăstirea din Cornu, unde măicuțele s-au adăpostit în chilii. Este doar unul din multele episoade în care urșii ajung în gospodării și chiar în orașe. Iar Cozmin Gușă a oferit cifre îngrijorătoare: România are de trei ori mai mulți urși decât poate găzdui. Acesta a explicat cum s-a ajuns aici
„Cornu nu a văzut urși niciodată decât la televizor. În ultimele 10 zile au fost patru atacuri ale urșilor în case iar ieri a fost al cincilea cu trei urși în curtea mănăstirii”, a precizat Gușă, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”, de la DC News.
Acesta a explicat că acum câțiva ani la nivelul UE s-a luat decizia ca țara noastră să fie rezervație pentru urși. Problema e că țara noastră nu poate găzdui decât aproximativ 4.150 de urși. Iar în acest moment, după o directivă a guvernului de atunci, cifrele sunt uriașe, între 10-12.000.
„Treburile sunt foarte grave. În 2016, în timpul guvernului Cioloș, doamna Palmer (n.r. - Cristiana Pașca Palmer, ministru al Mediului în guvernul Dacian Cioloș) a primit o dispoziție ca România să devină o rezervarea a urșilor care nu mai există deloc în Occident. Din Austria încolo nu mai există urși bruni în Occident, deoarece Occidentul consideră că le pune în pericol turismul.
România a fost desemnată să fie rezervația de urși. În baza acestei decizii Guvernul Cioloș, doamna Palmer a decretat stop vânătorii urșilor, sigur, sub propaganda că de ce să fie aceștia omorâți”, spune Gușă.
El a explicat că cifra de 4.150 de dată de specialiști, ursul fiind un animal dominant, care își marchează teritoriul și îi îndepărtează pe urșii mai slabi. În acest context, potrivit calculelor, țara noastră nu poate găzdui pe întregul ei teritoriu mai mult de 4.000 de exemplare.
„Când doamna Palmer a luat decizia în 2016 de a nu se mai vâna urși aveam deja aproximativ 6.500 - 7.000 de urși. Din acel moment, în cinci ani, am ajuns azi între 10 și 12.000, o cifră estimativă. Deci de trei ori mai mult decât am putea găzdui noi. S-au făcut oferte către țările din vest să îi tranchilizăm și să îi oferim pentru rezervațiile lor sau pentru pădurile lor. Toate statele de la Franța la Spania ne-au refuzat. Acum ne-am trezit cu o populație triplă de urși care nu se mai poate hrăni în arealul lor pentru că sunt goniți de ceilalți urși care îi domină și au venit către șez”, a mai spun Gușă.
„Nu doar Cornu a fost atacat. A fost atacată Breaza, Telega a avut patru atacuri, iar chiar la periferia Ploieștiului sunt urși”, a amintit Gușă, care a precizat că tocmai săptămâna trecută, la intrarea în Ploiești, o mașină a lovit un urs, animalul fiind ucis și mașina distrusă.
Prezența însă a urșilor în mănăstirea din Cornu nu e un exemplu singular. Consultantul politic a povestit că recent, tot în localitate, o ursoaică a intrat în bucătăria unei case, unde se afla o femeie în vârstă cu nepoata ei de doar câțiva ani. Din fericire, agitându-se, ursoaica a lovit ibricul cu lapte care fierbea, s-a ars, s-a speriat și a plecat.
„Sunt un apărător și un iubitor de animale, nu am vânat niciodată urși, nu mai vânez de 10 ani, dar trebuie să găsim o soluție”, a conchis Cozmin Gușă.
Gușă a vorbit și despre situația din statele vecine sau din regiune, unde în Croația, Ungaria și Serbia urșii sunt recoltați până la cifra la care arealul statelor respective poate susține populația de urși.
Acesta a conchis precizând că deși lumea e încântată de urși și subiectul este unul sensibil, situația e foarte gravă, amintind că așa cum ursul ucide și mănâncă oi, lucrurile se pot transforma în adevărate tragedii în care să fie implicați inclusiv copii.
„E o situație foarte gravă. Nu vă închipuiți câți zeci de mii de oameni sunt sub teroare în aceste momente”, a mai punctat Gușă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu