România nu este, din păcate, tratată ca un egal cu ceilalţi parteneri din Uniunea Europeană atunci când vine vorba despre beneficii, ci mai mult atunci când se vorbeşte despre obligaţii, apreciază Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe.
România pare a fi egala ţărilor din vestul Europei doar atunci când vine vorba de obligaţii. Însă atunci când vine vorba despre beneficii, ni se aplică reguli care nu au fost impuse altor state, iar acestea, atunci când se doreşte accesarea de fonduri europene, se schimbă - în mod total incorect - în timpul jocului. Aceasta este concluzia celor declarate de Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, în cadrul unui interviu acordat DC News.
"Noi suntem într-o familie mare (n.r. - în UE), dar fiecare este pe cont propriu, fiecare se bate pentru a-i fura celuilalt investitorii. Am spus-o şi ambasadorilor cu care m-am întâlnit: eu nu vreau nimic pentru România decât vreţi voi pentru ţările voastre. […] Ori suntem o familie comună, o piaţă unică unde regulile sunt aceleaşi pentru toţi, ori altfel eu nu pot să am cost de finanţare diferit – şi dacă întrebi de ce, ţi se răspunde că ai risc de ţară – datoria publică e a cincea cea mai mică din Europa, dacă nu cumva a patra astăzi, creşterea economică e confirmată de structurile europene, riscul meu în ţară […] Repet, ori suntem toţi cu aceleaşi reguli şi obligaţii, dar nu când vine vorba de plătit, eu să fiu primul... Uitaţi-vă la datoria publică: procedura de deficit excesiv poate fi declanşată nu doar când ai deficit peste 3% ci şi când ai datoria publică foarte mare, de peste 60%. Dar despre asta nu vorbeşte nimeni în Europa. Italia, Grecia sau alte ţări pot intra oricând în această procedură de deficit excesiv, dar nu se ia nimeni de ei. Iar noi avem 30 şi ceva la sută", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe.
Urmăreşte aici declaraţiile ministrului de Finanţe:
Finanţările mari merg tot către statele din Vest
Chiar dacă România trebuie să recupereze sau să reducă cât mai mult posibil decalajul faţă de ţările din Vest, iar modernizarea infrastructurii este cea mai importantă pârghie prin care se poate face acest lucru, finanţările pentru marile proiecte de infrastructură merg tot către statele puternice ale Europei, susţine Eugen Teodorovici.
"BEI a investit, în ultimii 5 ani, în ţări precum Germania şi Anglia circa 30 de miliarde de euro. În România, două. Nu ai cum să compari lucrurile. [...] Dacă luaţi proiectele cu finanaţare europeană, inclusiv metroul din Madrid, o să vedeţi că niciunul nu se justifică să fi decontabil pe fonduri europene. Dacă se compară ceea ce cere astăzi Comisia Europeană şi cu ceea ce este acolo, o să vedeţi că mare parte a lor nu trebuie să fie deconate cu fonduri europene. Cu noi, regulile s-au schimbat mereu în timpul jocului, inclusiv în preaderare. Greşeau cu ceilalţi, schimbau şi ne impuneau nouă regulile", a declarat Eugen Teodorovici la DC News.
Urmăreşte aici ceea ce a declarat Eugen Teodorovici pe această temă:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu