Situația grea în care se află pacienții din România este dată ca exemplu într-un editorial Politico în care este analizată piața produselor farmaceutice din Uniunea Europeană.
Piața unică se află în ADN-ul Uniunii Europene, scrie Politico. Dar, în ceea ce privește medicamentele care salvează vieți, fiecare țară acționează pe cont propriu.
Pacienții blocului european nu au acces la aceleași medicamente disponibile atunci când se luptă cu boala.
”Un medic din România așteaptă în medie doi ani pentru a putea prescrie același medicament de ultimă oră cum o face omologul său din Germania. Dacă cineva suferă de o boală care pune viața în pericol, cum ar fi cancerul, aceasta este diferența dintre viață și moarte. Factorii de decizie sunt conștienți de problemă și doresc să o schimbe.
Pacienții din statele membre occidentale și mai bogate au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. În statele membre estice și cele mai mici, acest număr este de până la 10%, a recunoscut comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un discurs din aprilie. Acest lucru este cu adevărat inacceptabil, spune Kyriakides.
Înaltul oficial al UE a prezentat o propunere a Comisie de reformare a pieței farmaceutice din Europa, al cărei scop principal este să rezolve problema accesului inegal. Ideea mare este de a pedepsi companiile care nu își lansează produsul pe toate cele 27 de piețe ale UE în termen de doi ani. Nu se știe dacă acest mecanism simplu de sancționare va funcționa, pentru că problema este mult mai complicată, în special datorită marilor diferențe economice, dar și a modului diferit de calcul a prețurilor medicamentelor în țările europene. Dacă țările bogate alocă în jur de 100 de euro pe zi pe tratamentele pentru un caz cu cancer. în estul europei se alocă între 13-16 euro, de cinci-șase ori mai puțin.
În plus, prețul medicamentelor e stabilit de stat, iar în estul continentului statele aprobă prețuri mai mici de referință decât în Vest, ceea ce face neatractive aceste piețe. Așa că firmele de medicamente vor lansa mai întâi în occident un produs inovativ, pentru ca prețul mic din Est să nu scadă performanța din țările bogate.
De asemenea, procesul birocratic de înregistrare a medicamentului este mai greoi în unele țări, printre care și România. Lipsa de personal de la Agenția Națională a Medicamentului a dus la pierderea a sute de milioane de euro care ar fi fost investite în studii clinice și întârzie înregistrarea noilor medicamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu