România, exemplu pentru statele membere UE. Țara noastră, lăudată de comisarul european pentru Afaceri Interne

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a lăudat progresul României în domeniul controlului frontierelor, al migraţiei şi azilului, în cadrul discuţiilor purtate la Luxemburg, la secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

"Cu această ocazie, delegaţiile României şi Bulgariei au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor şi întăririi securităţii UE. Un punct central al intervenţiei delegaţiei României l-a constituit prezentarea rezultatelor excelente ale proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, care a fost implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, joi, Agerpres.

Ylva Johansson a ținut să sublinieze că, datorită rezultatelor excepționale obținute prin măsurile implementate de România, țara noastră este un model pentru toate statele membre. De asemenea, comisarul european a apreciat că autoritățile române au pus în practică cu anticipație prevederile noului Pact privind migrația și azilul.

"Finalizarea procesului de aderare este o prioritate"

"Încă de la începutul discuţiilor pe marginea stării spaţiului Schengen şi în susţinerea intervenţiei comisarului european, o serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. De asemenea, preşedinţia spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa, pentru care va continua să lucreze şi speră că aceasta va fi un succes", arată sursa citată.

Printre realizările concrete ale proiectului-pilot se numără o legislație națională actualizată și mai eficientă în domeniul azilului și al returnării, participarea la Programul Frontex pentru Servicii Comune de Reintegrare, implementarea unui sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat cu sistemul IT al Agenției Frontex, precum și echipamente și sisteme avansate pentru controlul frontierelor.

"Delegaţia MAI a fost condusă de secretarul de stat Cătălin Necula, participarea ministrului de interne fiind împiedicată din motive de ordin medical (SARS-CoV)", se precizează în comunicat. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel