Carta Albă a Hepatitei C, primul document din România în care se propune o politică publică privind combaterea
Joi a fost lansat primul document prin care societatea civilă propune o politică publică privind combaterea hepatitei C în România. Denumit "Carta Albă a Hepatitei C în România – Probleme, provocări și răspunsuri 2013-2018", documentul a fost lansat din inițiativa Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) și Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), cu sprijinul ELPA (European Liver Patient Association).
"Carta Albă a Hepatitei C în România oferă informații suficiente pentru o analiză eficiență – cost a acestor tratamente noi și pentru o analiză economică legată de aplicarea terapiei triple", punctează Vasile Barbu, președinte ANPP.
Nicolăescu: "Numai conștientizând problema hepatitei C vom găsi soluția potrivită"
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că România "are o problemă cu hepatita C" și numai conștientizând aceasta problemă, afecțiunea va putea fi combătută și/sau tratată.
"Întâlnirea de astăzi este un pas în identificarea priorităților pentru a veni în sprijinul pacienților”, a spus Eugen Nicolăescu la evenimentul lansării documentului.
Președinte APAH, Marinela Debu, a susținut că documentul este un început pentru elaborarea unei strategii prin care să fie promovat accesul la cele mai noi terapii pentru suferinzii de hepatită.
România, țara cu cea mai mare prevalență europeană la hepatita C
Medicul primar gastroenterolog de la Institutul Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat că România este țara cu cea mai mare prevalență europeană în ceea ce privește hepatita C. În topul celor 27 de state din UE, România se află pe locul 25 la monitorizarea și combaterea acestei boli.
Liana Gheorghe a adăugat că hepatita "este o boală vindecabilă dacă este depistată într-un stadiu timpuriu de hepatită cronică".
Referitor la costurile tratament antiviral modern, care pot ajunge până la 30.000 de euro/pacient, medicul Liana Gheorghe a argumentat că "nu se compară cu costurile cumulative ale bolii lăsate netrată". Medicul a amintit de complicațiile cirozei și costurile "de sute de ori mai mari".
Tripla terapie, o prioritate majoră
Președintele ANPP a susținut că introducerea noului medicament în listele de tratament este "o prioritate majoră pentru a putea salva vieților unor oameni care nu au nicio altă șansă".
"Nu putem privi nepăsători cum acești oameni își pierd viețile. Odată ce există soluție, nu văd motivul pentru care să nu introducem tripla terapie de care beneficiază pacienți din multe țări ale UE", a declarat Vasile Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu