România - Germania, discuţii despre situaţia de securitate de la graniţa Ucrainei

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Consultări româno-germane privind situaţia de securitate din vecinătatea Estică.

În continuarea discuţiilor aprofundate inter-aliate şi eforturilor diplomaţiei române de a consolida securitatea pe Flancul Estic al NATO şi la Marea Neagră, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut astăzi, 3 februarie 2022, consultări cu ministrul de stat în MAE german, Tobias Lindner.

Cu acest prilej, cei doi interlocutori au evidenţiat importanţa detensionării situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei, care continuă să aibă un impact negativ la nivel european şi euroatlantic. De asemenea, partea germană a împărtăşit preocupările de securitate ale României şi a asigurat de întreaga solidaritate a Germaniei în ceea ce priveşte consolidarea descurajării şi apărării, fiind evocate eforturile diplomatice susţinute în direcţia dezescaladării situaţiei şi continuarea dialogului.

Secretarul de stat român a salutat disponibilitatea Aliaţilor NATO de a-şi spori prezenţa în ţara noastră, ca parte a răspunsului Aliat la provocările de securitate din regiune şi a mulţumit autorităţilor de la Berlin pentru decizia de a participa la Poliţia Aeriană Întărită în Zona de Sud (Enhanced Air Policing South), un semnal puternic pentru angajamentul de întărire a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-un mod unitar şi coerent.

Dan Neculăescu a reafirmat disponibilitatea României de a găzdui o prezenţă Aliată pe teritoriul naţional şi a invitat partea germană să contribuie la structurile NATO din ţara noastră. Totodată, ambele părţi au reiterat interesul României pentru o cooperare aprofundată atât în plan bilateral, cât şi în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Citeşte şi: Aurescu: Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că actuala criză de securitate "este despre securitatea spaţiului euro-atlantic" în ansamblul său, arătând că statele aliate trebuie să se continue să se coordoneze cu privire la măsurile concrete, astfel încât să se obţină o dezescaladare a situaţiei.

"Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului", a spus Bogdan Aurescu, în conferinţa comună cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian.

Ministrul Bogdan Aurescu a găzduit o rundă de consultări, în format hibrid, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. La reuniune a participat şi ministrul de externe din Ucraina, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel