Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a vorbit despre realitatea din spatele vorbelor spuse de politicieni în ceea ce privește transformarea României într-un hub energetic.
"România a avut istoric foarte multe şanse. Din păcate, nu pe toate am ştiut să le maximizăm şi să le folosim la momentul oportun. Ştiţi cum e? Când ai o şansă şi momentul contează foarte mult. Vă dau un exemplu... Dacă exploatările din Marea Neagră s-ar fi făcut în intervalul de timp estimat iniţial, noi, ca ţară, intram în cea mai mare criză cu o producţie suplimentară - încă o dată aproape producţia noastră. Am mai avut şi alte oportunităţi.
Totuşi, România este unul dintre primii producători de hidrocarburi din lume. Ne-am bătut cu americanii şi poate, aici, la partea de înregistrare, am fost mai rapizi, că apărem ca fiind primii", a spus Daniel Dărăban, în emisiunea Totul despre bani, de la DCNews TV.
"Cred că nu este înţeles conceptul foarte bine. Hub energetic nu înseamnă neapărat să ai un surplus - la gaze naturale estimez că o să ai din Neptun Deep încă 8 miliarde de metri cubi/an şi la energie electrică probabil că estimez că o să ai peste ceea ce ai astăzi cu un anumit volum, dublăm să spunem, că cel puţin aşa apare că dublăm capacitatea de producţie din regenerabil.
Nu înseamnă doar un surplus de producţie. Hub-ul energectic înseamnă conectări - trebuie să fii pod nodal de conexiune cu regiuni, nu doar cu o ţară, două -, foarte mult trading - volumele se vând. Dacă ne uităm la ţările care sunt într-adevăr hub-uri, vom vedea că multe alte lucruri trebuie să se întâmple în România ca să devii hub energetic.
Eu m-am obişnuit ca, în zona politică, să se pună obiective foarte mari, poate cu aşteptarea să le facem măcar pe jumătate, şi mă gândesc că acest obiectiv va fi cumva îndeplinit pe zona de producţie, dar vom mai avea foarte mult. Revin la investiţiile în infrastructură, pentru că nu ai cum. Dacă nu eşti conectat cu regiuni cheie care au cerere mare, tranzacţionează volume multe, din expertiza pe care eu o am, dar poate alţii văd altfel lucrurile, nu cred că se poate întâmpla", a mai spus Daniela Dărăban.
Emisiunea integrală, în materialu video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News