Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR, a vorbit despre posibilitatea ca România, anul viitor, să ajungă în situaţia în care să apeleze la un nou împrumut de la FMI, aşa cum a fost în perioada 2009-2010
"Răspunsul este categoric nu. Ştiu că astăzi au fost în piaţa media foarte multe îngrijorări. Am văzut comentarii care trimiteau spre posibilitatea dacă Parlamentul va trece amendamentele care au apărut - 40% la pensii creştere şi dublarea alocațiilor- atunci soluţia va fi un împrumut de la FMI, invocându-se precedentul din 2010. Precedentul acela a fost o excepţie istorică. Pentru prima dată, în condiţiile în care România era atunci la mare înghesuială - nu mai erau bani de pensii şi salarii - s-au dirijat către bugetul statului român două tranșe din împrumutul complet FMI - Banca Mondială - Comisia Europeană pentru a acoperi nevoile urgente. Dar a fost o excepţie istorică.
"Balanţa noastră comercială este în derivă"
Niciodată FMI nu dă bani unei ţări ca să meargă să completeze nevoile bugetare. Direcţiile împrumutului de la FMI sunt limpezi: sunt împrumuturi de balanţă, pentru a ajuta o ţară să îşi redreseze balanţa intrată în derivă. Balanţa noastră comercială este în derivă, dar contul curent nu este în derivă. Şi atunci nu se justifică un împrumut de la FMI din punct de vedere al acoperirii contului curent, iar din punctul de vedere al acoperirii deficitului bugetar nu este posibil pentru că FMI nu dă astfel de împrumuturi. A fost o excepţie istorică în 2010", a explicat Adrian Vasilescu, în emisiunea "Decisiv", de la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu