Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, Alina Mavrodin, a acordat un interviu de colecție pentru DC News.
Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, Alina Mavrodin, a dezvăluit, la interviurile DC News, în ce stadiu este demersul de includere în patrimoniul UNESCO a romanței.
Totul a început în 2016, când Alina Mavrodin a înființat Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, „împreună cu organizatorii festivalului: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură și, bineînțeles, împreună cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, care asigură patronajul festivalului în fiecare an, începând cu 2016”.
„Am început acest demers în ideea de a fi luată în considerare și romanța ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Procedurile sunt foarte anevoioase. Mai trebuie luat în calcul că în câțiva ani s-au schimbat câteva Guverne, câțiva miniștrii ai Culturii, uneori Comisia de Salvgardare de la Ministerul Culturii a funcționat sau n-a funcționat. Mai multe elemente de patrimoniu își așteaptă rândul în acest proces, care nu e tocmai ușor. Au fost incluse doina, mărțișorul... Știm că și romanța este acolo, destul de sus pe lista de așteptare”, a declarat Alina Mavrodin la interviurile DC News.
„Romanța are această virtute excepțională a răbdării pentru că ea de sute de ani ne așteaptă și ne oferă dragostea ei. Ce înseamnă încă un an, doi, ca să primească recunoașterea pe plan mondial?! Eu sunt convinsă că o va primi”, a mai spus directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci