EXCLUSIV  România, în cel mai NOU STUDIU despre COVID. Ciuhodaru: Depresie, foame, mai e și partea cu divorțurile

Pandemie în România
Pandemie în România

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre noul studiu care arată modul în care sunt influențați românii de pandemia de coronavirus.

Într-un interviu exclusiv pentru DCNEWS, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre noul studiu privitor la modul în care pandemia de coronavirus îi afectează pe români. COH-FIT(Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning During Infectiona Times), cel mai mare studiu mondial privind efectele izolării din perioada pandemiei de coronavirus, a reliefat niște date preliminare îngrijorătoare. Printre acestea se numără înstrăinarea tinerilor și creșterea exponențială a timpului petrecut în fața calculatorului.

Iată ce spune medicul:

„Ați văzut chestia aceea cu stresul, cu înrăutățirea acestuia. Ideea de bază e foarte complexă, deci e tot pe bază de prevenție. În primul rând, trebuie văzut care sunt grupele de risc afectate, ce se întâmplă cu ele, iar lucrurile nu sunt deloc bune, din acest punct de vedere și eventual să vii cu metode suplimentare de a compensa aceste lucruri.

După cum ați văzut, se constată înrăutățirea stării emoționale și a celei fizice. Ideea e să vii cu politici de sănătate, eu sunt și în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, cu Marco Solmi de la Universitatea din Padova, am o relație foarte bună cu el. Noi, Spitalul Clinic de Urgențe Nicolae Oblu, unde lucrez, este singurul spital din România care are și un departament de neuroștiințe.

Ideea a fost să vedem efectele și să vedem cu ce putem veni, cu ce mecanisme. Lucrurile vulnerabile din punct de vedere psiho-emoțional sunt greu de controlat fără asistență din partea statului. Să nu uităm că la criza economică din 2011 se aloca o sumă pentru asistența psihologică a fiecărui disponibilizat. După partea asta cu izolarea, vine și foamea. Mai este și partea cu divorțurile, care se vor intensifica, care are și considerentul că oamenii stau mult împreună și descoperă și de ce nu se mai iubesc.

Pe de altă parte, statistica agresiunilor spune același lucru, majoritatea sunt domestice. Vor apărea probleme de depresie, de risc suicidar. Îmi aduc aminte că în 2011 incidența acestor cazuri a crescut tocmai prin prisma problemelor de ordin economic. 

Este cel mai mare studiu la nivel mondial și ne bucură că și România a fost în această echipă. Ideea e să învățăm din el, să găsim mecanismele de rezolvare. După cum ați văzut, femeile sunt afectate, tinerii, trebuie să vii cu niște măsuri de prevenție“, precizează Tudor Ciuhodaru.

Soluții care ar putea limita problemele

„Avem mari probleme de ordin psihologic. Trebuie găsite alte soluții astfel încât oamenii să poată intra în contact unii cu alții. Soluțiile de izolare, în niciun caz nu pot fi pe termen lung. Apropo de școală, rămânem fără educație. Apropo de viața fiecăruia, rămânem fără locuri de muncă și fără acea empatie, fără acel liant social. Pentru astfel de înstrăinări, se poate ajunge la acte de auto-agresiune. E un risc psihologic enorm, trebuie găsit inclusiv suport psihologic pentru cei aflați în izolare, dar cel mai bun suport este ieșirea din izolare. Asta înseamnă testare și asigurarea a tot ceea ce fac alte țări europene“, a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel