Marian Siminică, Director executiv la Institutul de Studii Financiare, profesor la Universitatea din Craiova, a vorbit despre finanțarea sistemului educațional românesc și învățământul dual.
Prof. univ. dr. Marian Siminică, Director executiv la Institutul de Studii Financiare, a fost invitat la dezbaterea „Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări“, unde a vorbit despre finanțarea sistemului de învățământ din România:
„Reglementarea învățământului dual cred că este un plus semnificativ pe care îl aduce legea educației în raport cu vechile prevederi. Se tot discuta și anterior acestor momente despre colaborarea dintre universități, mediul socio-economic și cel de business. Chiar sunt standarde ARACIS care obligă universitățile, cel puțin pe zona economică, de a dezvolta parteneriate și stagii de practică ale studenților, dar și dezvoltarea companiilor în elaborarea curriculei universitare. Legea vine cu un pas înainte, cu crearea de consorții, cu colaborarea universităților, dar și autorităților și companiilor. În plus, știu că sunt prevăzute și niște facilități fiscale, iar aceasta este o provocare!
Marele câștig al companiilor vine din posibilitatea de a selecta o forță de muncă superior calificată, ce corespunde cerințelor lor. Bonificațiile fiscale sunt în subsidiar și se pot întoarce în învățământ sub formă de burse. Important e ca ele să devină operaționale, pentru că ar trebui să fie incluse în Codul Fiscal și să nu rămână doar niște prevederi în legea educației“, a spus Marian Siminică.
„Apropo de finanțare, problema, din păcate, nu o putem rezolva nici în discuția de azi, nu știu dacă o pot modifica grevele care se anunță și nici măcar modificările și legile educației nu rezolvă problema finanțării educației. Este un articol de lege care prevede 15% din totalul cheltuielilor bugetare din bugetul consolidat al statului. E o diferență față de 6% din PIB din vechile reglementări. Dacă facem un calcul simplu, cu un grad de colectare undeva la 30%, înseamnă cam 4,5% din PIB. Este aproape de media europeană, dar cu mult sub ceea ce regăsim în statele din nordul Europei, aproape 7%. Totuși, e cu mult mai bine decât 3% cât avem de acum, o valoare care ne plasează în coada listei. Aici va trebui să fie bătălia cea mare și sper că se vor găsi soluții.
În momentul elaborării bugetului de stat, când se alocă fondurile pe educație, trebuie să se găsească soluții, pentru că de aici vine apoi și alocația per student, iar finanțarea suplimentară obținută prin competiție poate să crească și se pot rezolva foarte multe din problemele cu care se confruntă fiecare entitate și pe care fiecare rector le receptează aproape zi de zi“, a conchis Prof. univ. dr. Marian Siminică, Director executiv la Institutul de Studii Financiare.
DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, a organizat în data de 19.05.2023 Conferința cu titlul “Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci