Gazele devin o preocupare intensă în Europa. Rusia închide, rând pe rând, robinetele către diferite state, ca răspuns la sancțiuni. Dar ce se va întâmpla cu România?
Surse din Guvernul României dau asigurări că, din surse interne, România poate asigura 85% din necesarul de gaze naturale. Astfel, indiferent ce va face Federația Rusă și de evoluția războiului militar, dublat de cel economic, se va continua livrarea de gaze către populație. În acest fel, România se află într-o situație favorabilă, contrar situației altor țări mai dependente de Rusia și de gazele sale. În ceea ce privește asigurarea de gaze pentru operatori, va exista o limitare, conform surselor guvernamentale, una proporțională pentru toți. Prin urmare, va fi o raționalizare, dar una corectă, astfel încât această criză să fie una care să afecteze cât mai puțin consumatorul casnic.
Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer, Virgil Popescu, ministrul Energiei, fiind deja în discuții cu Turcia pentru asta. Astfel, gazul din Emirate ajunge în România, în funcție de disponibilități, prin Turcia. Memorandumul este în lucru, dar în aproximativ o lună ar putea fi gata. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL.
Companiile din Elveţia vor fi primele care se vor confrunta cu raţionalizarea energiei, în eventualitatea penuriei de aprovizionare, a declarat ministrul Energiei, Simonetta Sommaruga, avertizând că Executivul nu poate garanta că va exista întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi, transmite Reuters.
Elveţia primeşte gaze prin hub-urile de tranzacţionare din ţările vecine din UE, astfel încât perturbările în aprovizionare din blocul comunitar vor afecta şi Elveţia, citează Agerpres.
În această ţară există o cerere relativ redusă pentru gaze, care acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea locuinţelor, restul în industrie, servicii şi transporturi, conform datelor guvernamentale. Totuşi, ţara este dependentă de importurile de gaze şi petrol.
"De aceea, nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi", a declarat Sommaruga, pentru publicaţia elveţiană SonntagsZeitung.
Recent, Guvernul a prezentat planuri de rezolvare a posibilei penurii de gaze naturale în această iarnă, informând că ar putea recurge la raţionalizare dacă alte măsuri se dovedesc insuficiente.
În eventualitatea unei penurii de gaze şi electricitate în Elveţia, energia va fi în primul rând raţionalizată pentru companii. Sommaruga a explicat că "iniţial vor fi de exemplu restricţii pentru scările rulante şi neoane", iar Guvernul vrea să pună cât mai mult timp la dispoziţie energie pentru gospodării.
Oficialul a cerut autorităţilor locale să investească mai mult în extinderea energiei hidroelectrice, solare, eoliene şi biogazului.
Vecina Germania a activat luna trecută cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării, după scăderea drastică a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream.
Planul de urgenţă are trei nivele: de alertă, de alarmă şi de urgenţă. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat deja primul nivel al planului de urgenţă la începutul lunii martie.
Nivelul de alarmă înseamnă că există o perturbare în aprovizionarea cu gaze care a condus la o deteriorare semnificativă a situaţiei aprovizionării. Cu toate acestea, piaţa este în continuare capabilă să facă faţă perturbării şi nu este nevoie de intervenţia statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu