Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a făcut un comentariu, pentru DC News, după ce România s-a alăturat luni grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în politică externă și securitate.
'Susțin scoaterea unanimității și a vetoului pentru majoritatea deciziilor europene, de exemplu Schengen, dar înlocuirea sa cu un sistem de vot majoritar clar și reprezentativ care să asigure promovarea legitimă a intereselor României.', a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, pentru DC News.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, cele 9 state inițiatoare au lansat la data de 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE, iar autoritățile din România nu au discutat public, în Parlament sau în alte foruri, poziția României pe această temă.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 22 mai 2023, în marja CAE la două evenimente pe teme legate de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și de Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
Astfel, la invitația omologului german, Annalena Baerbock, ministrul român de externe a participat la prima reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene. România a luat parte la reuniune în calitate de membru al Grupului, după ce la reuniunile anterioare la nivel de experți a participat ca observator.
Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România, susținătoare a consolidării proiectului european, este pregătită să contribuie activ la procesul de reflecție - pe care grupul își propune să-l lanseze - privind eficientizarea procesului de adoptare a deciziilor în domenii din sfera PESC a UE, inclusiv prin explorarea modalităților de utilizare a majorității calificate în cadrul oferit de Tratatele UE. Astfel, grupul se va limita la domeniul PESC și nu va urmări modificarea Tratatelor.
Ministrul român de externe a subliniat faptul că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al provocărilor internaționale tot mai mari cu care se confruntă UE, politica externă a UE are nevoie de proceduri adaptate la noul context internațional pentru a consolida Uniunea Europeană ca actor de politică externă, prin reacții mai rapide și, prin urmare, mai eficiente, în vreme de criză, dar nu numai.
În acest context, a arătat că România sprijină deplin și acționează în sensul consolidării posturii globale a UE, respectiv a influenței și credibilității acțiunii europene la nivel mondial. Consolidarea profilului UE ca actor geopolitic global, cu greutate în domeniul politicii externe, prin eficientizarea procesului decizional, este în interesul direct al României, mai ales în actualul context de securitate din Vecinătatea Estică, care are efecte globale.
Șeful diplomației române a reamintit că, în același timp, pentru România rămâne importantă asigurarea mecanismelor necesare pentru protejarea/salvgardarea intereselor naționale. Ministrul Aurescu a arătat că utilizarea majorității calificate pentru luarea deciziilor în domeniile aferente PESC presupune și o modificare corespunzătoare a culturii luării deciziilor, inclusiv mai multă responsabilitate - o decizie luată prin acest mecanism va trebui să fie adoptată în parametri cât mai apropiați inclusiv de interesele statelor care nu au votat pentru aceasta. O astfel de abordare este de natură să întărească încrederea în conduita Uniunii ca actor global. De asemenea, a arătat că abordarea din cadrul reflecției propuse trebuie să fie pragmatică - plecând de la aplicarea QMV în acele domenii ale PESC unde este deja permisă - evitând abordările ideologice cu potențial de divizare.
Discuțiile au reliefat înțelegerea comună că eforturile în cadrul Grupului de prieteni privind îmbunătățirea procesului decizional în domenii din sfera PESC vor avea loc prin identificarea unor moduri creative și flexibile de eficientizare a adoptării de decizii, în limitele actualelor prevederi legale ale Tratatelor UE. Această abordare este convergentă cu poziția României în ceea ce privește ne-modificarea tratatelor UE.
,,Ultimul an a fost marcat de decizii fără precedent la nivel european, în termeni de rapiditate și impact, având în vedere determinarea UE de a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei, precum și pe celelalte state afectate de consecințele acestui război. Rezultatele au demonstrat clar capacitatea de acțiune a Uniunii Europene, în plan extern, atunci când cele 27 de state membre mențin unitatea în jurul unor obiective și valori comune. Provocarea ține de menținerea acestei eficiențe pe termen lung și asigurarea vizibilității UE într-un context global în rapidă schimbare și cu provocări care se multiplică în mod constant. Pentru aceasta, un proces decizional mai eficient, prin utilizarea majorității calificate, ar oferi UE capacitatea de a se pronunța rapid și de a avea o acțiune de impact. România dorește să se implice încă din fazele timpurii ale discuțiilor care vor urma pe acest subiect de interes la nivel european pentru a putea participa la definirea unor abordări constructive”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
De asemenea, tot în marja CAE, ministrul Aurescu a participat la evenimentul de nivel-înalt pentru lansarea noului Pact Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a UE (Civilian Common Security and Defence Policy Compact), un document-cheie privind dimensiunea civilă de gestionare a crizelor a Uniunii Europene.
„Salut cu căldură lansarea noului Pact civil PSAC. România a contribuit activ la acest instrument esențial în proiectarea stabilității UE dincolo de granițele sale. Este un document care aduce valoare adăugată pentru îndeplinirea obiectivelor de politică externă ale Uniunii Europene și a obiectivelor trasate în cadrul Busolei Strategice pentru consolidarea securității și apărării. România este un susținător puternic al acestui instrument al UE de răspuns eficace, flexibil și rapid la conflictele și crizele externe. Acesta este adaptat nevoilor partenerilor noștri și are o anvergură globală, fiind astfel foarte adecvat atât în Vecinătatea Estică, cât și în cea Sudică a UE. Noul Pact Civil PSAC va oferi un echilibru geografic mai bun în misiunile civile PSAC, precum și o cooperare sporită și complementară cu NATO. Cele două misiuni civile UE lansate recent în Armenia (Misiunea UE în Armenia – EUMA), respectiv în Republica Moldova (Misiunea de Parteneriat UE în Moldova – EUPM Moldova) – pentru care, după cum știți, România și eu personal am pledat activ și cu fermitate – sunt o dovadă în acest sens. Mă bucur foarte mult că un diplomat român, prezent astăzi la acest eveniment, a fost numit în funcția de șef al misiunii EUPM Moldova. Reiterez, și cu acest prilej, faptul că România acordă o importanță centrală gestionării civile a crizelor, atât la nivel conceptual, cât și operațional, și doresc să profit de această oportunitate pentru a reaminti de angajamentul nostru ferm de a continua susținut să fim parte din eforturile cuprinzătoare ale UE de a sprijini statele partenere.”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
România a contribuit într-o manieră sistematică la procesul de reflecție aferent stabilirii obiectivelor noului Pact Civil PSAC, inclusiv prin inițierea și promovarea unui non-paper (co-semnat de Polonia, Letonia, Slovacia și Bulgaria) în perspectiva Conferinței Anuale de Revizuire a Pactului Civil PSAC care a avut loc la Bruxelles, în noiembrie 2022. În cadrul acestui document de reflecție, România a pledat pentru continuarea susținerii gestionării civile a PSAC ca o dimensiune esențială de proiectare a angajamentului UE în raport cu partenerii, pe criterii de eficiență, flexibilitate și abordare modulară a mandatelor misiunilor.
România susține în mod activ și practic dimensiunea gestionării civile a crizelor, fiind un promotor al deciziei de stabilire a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), adoptată la CAE din 24 aprilie 2023 (https://www.mae.ro/node/61724), al cărei șef de misiune a fost ales diplomatul român Cosmin Dinescu (https://www.mae.ro/node/61738).
La lansare a participat și ambasadorul Cosmin Dinescu, șeful Misiunii civile de Parteneriat pentru R. Moldova, alături de alți șefi ai misiunilor civile UE, printre care și expertul român Mihai-Florin Bulgariu, șeful misiunii EU BAM Rafah, în prezența Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell, președinției suedeză a Consiliului UE – la nivel de ministru de externe și cel al justiției, și viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE, la nivel de ministru de externe, miniștrii de externe ai statelor membre UE, funcționari și reprezentanți ai SEAE cu competențe în domeniul PSAC civil, personal din cadru misiunilor PSAC civile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu