EXCLUSIV  România - în prima clasă de risc seismic. Specialiștii spun când ar trebui să fim îngrijorați de un posibil cutremur major

foto: Pixabay
foto: Pixabay

România se află într-o zonă cu risc seismin ridicat.

În cadrul emisiunii Nod în Papură, profesorul și sociologul Alfred Bulai a amintit de perioada de acum câțiva ani când pe la diferite televiziuni era indusă panica cu privire la un potențial viitor mare cutremur care ar urma să se producă în România. 

În baza anumitor calcule, era prezentat și un orizont de timp.

Totuși, Alfred Bulai subliniază că zona seismică în care se află poziționată România e una intensă și, potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.

„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter. E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc. Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a precizat Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură.

Youtube video image

Amintirea terifiantă a cutremurului din 1977

În seara zilei de vineri 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în România avusese loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4 şi s-a produs la o adâncime de 94 km, se aminteşte într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din 25 februarie 2022, citat de Agerpres.

Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi, potrivit comunicatului menţionat.

Puternicul seism din 4 martie 1977 a provocat prăbuşirea sau avarierea gravă a sute de imobile, sub ruinele cărora au fost prinse mii de victime, precum şi avarierea a mii de alte clădiri de locuinţe, unităţi spitaliceşti, şcoli şi instituţii de învăţământ superior, grădiniţe, creşe de copii, cămine internat, aşezăminte culturale, monumente istorice. Cel mai grav afectate au fost municipiul Bucureşti, regiunea de sud şi cea de est a ţării.

În ţară, cele mai afectate judeţe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploieşti, Craiova, Zimnicea, Alexandria, Focşani, Iaşi, Bârlad, Vaslui şi alte localităţi au suferit avarii grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel