Mihai - Cătălin Necula, chestor principal de Poliție și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit despre stadiul pregătirilor pe care le face România pentru a fi admisă complet în Schengen.
Mihai - Cătălin Necula, chestor principal de Poliție și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost invitatul lui Bogdan Chirieac la interviurile DC News. Printre subiectele discutate a fost când și dacă este pregătită România pentru a fi admisă complet în Spațiul Schengen, inclusiv pe cale terestră, nu doar aeriană și maritimă. Mihai - Cătălin Necula a spus că România a fost evaluată de peste 12 ori, iar rezultatele au fost foarte bune. Mai mult, a dat ca exemplu modelul aplicat de MAI la frontiera cu Serbia, acolo unde a scăzut cu 75% trecerile ilegale.
"Partea tehnică de admitere în Schengen terestru este pusă la punct de Ministerul de Interne?", a întrebat Bogdan Chirieac.
"Da, în cea mai mare parte, da! Fac aici câteva precizări. Decizia cu privire la Schengen are o componentă de analiză strict tehnică, în care, practic, există criterii, o formă în care sunt măsurate, există vizite de evaluare. România a fost evaluată de peste 12 ori, de către comisii alcătuite de reprezentanți ai Comisiei Europene și specialiști din statele membre. Au venit și au verificat fiecare element. De fiecare dată, aceste evaluări au fost trecute. Mai mult, tot ceea ce înseamnă legislație europeană este în continuă transformare. Asta înseamnă că ceea ce îndeplineam acum 10 ani, acum nu mai îndeplinim acum dacă nu mai ținem pasul cu modificarea și transformarea acestor elemente.
Însă, doresc să dau un plus exemplu cu privire la ceea ce s-a făcut în o serie de proiecte pilot implementate de Ministerul de Interne prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Poliția Națională, cu FRONTEX la o serie de frontiere. De ce? Pentru că prin aceste proiecte s-au obținut rezultate foarte bune la nivel european. De exemplu, a scăzut cu 75% ceea ce înseamnă treceri ilegale la frontiera cu Serbia. Modelul aplicat la frontiera cu Serbia este unul care poate fi preluat și de alte state, cu privire la modul în care se lucrează. Sunt integrate atât componente de tehnică, dar și componente care țin de relaționarea și cooperarea directă", a spus Mihai - Cătălin Necula.
"Prezența reprezentanților FRONTEX, care, din punctul nostru de vedere, nu doar că sunt un suport operativ, dar și un garant sau un martor care confirmă rezultatele foarte bune obținute de autoritățile române. Toate aceste elemente și chestiuni de succes pot fi prezentate celorlalte state membre, astfel încât să nu existe nicio îndoială că odată cu ridicarea controalelor terestre la frontierele României și Bulgariei nu va fi o situație de pericol pentru celelalte state membre, ci, dimpotrivă, spațiul Schengen va fi extins cu o zonă care poate aduce un plus de securitate întregului Spațiu Schengen", a mai spus Mihai - Cătălin Necula.
"Practic, dumneavoastră spuneți că în momentul în care se ia decizia politică în JAI ca România să intre în Schengen cu spațiu terestru, toate sistemele României administrate de Ministerul de Interne sunt operaționale", a spus Bogdan Chirieac.
"Sunt pregătite și operaționale, da. Ele sunt în funcțiune, ele produc efecte. Singurul lucru care urmează să dispară efectiv este prezența polițistului de frontieră și a celorlalte autorități din punctul de frontieră", a mai declarat Mihai - Cătălin Necula, la interviurile DC News.
Vezi emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu