România în Schengen terestru: Ziua decisivă în care Viena ar renunța să mai blocheze țara noastră. Informația apărută în presa din Austria

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

România ar putea primi undă verde inclusiv din partea Austriei pentru intrarea completă în Schengen, prin Schengen terestru, în foarte scurt timp. Se conturează tot mai mult scenariul conform căruia decizia oficială va fi luată înainte de finalul anului. 

La un summit cu România și Bulgaria din 22 noiembrie, la Budapesta, organizat de Ungaria, Viena ar putea renunța la controversata blocare privind aderarea deplină la Schengen pentru ambele țări, conform presei din Austria

”Lucrurile vor deveni serioase pentru Magnus Brunner (ÖVP). Comisarul UE desemnat pentru migrație, ca și celelalte 25 de persoane din echipa președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, săptămâna aceasta, va răspunde la întrebările deputaților europeni la Bruxelles. Pe lângă poziția lui Brunner privind procedurile de azil în țările terțe, protecția frontierelor externe etc., va fi vorba și de includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Brunner contrazice linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne, Gerhard Karner, și, prin urmare, propriul său partid, care blochează de aproape doi ani aderarea deplină a celor două state la Schengen.

Cu toate acestea, tocmai această blocadă ar putea fi ridicată în curând. După cum a aflat „Kleine Zeitung”, un summit al miniștrilor de interne ai Austriei (Karner), României (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgariei (Atanas Ilkov) are loc sub patronajul și participarea Ungariei, actuala țară președintă UE. Vor să se întâlnească la Budapesta pe 22 noiembrie. Când a fost întrebat, biroul lui Karner a confirmat participarea la summit, dar oricum sunt discuții în curs cu ambele țări” arată sursa citată. 

Magnus Brunner este audiat astăzi, 5 noiembrie, în Parlamentul European. 

Karner are rezerve

”Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la capătul acestei căi”, a spus Karner despre întâlnirea planificată. Vetoul privind aderarea deplină a României și Bulgariei „a fost și este corect”, spune ministrul, care este convins că multe s-au schimbat în bine de atunci. Pentru Karner, totuși, „protecția eficientă a frontierelor externe” și, dacă este necesar, controalele la frontierele interne sunt încă centrale. În orice caz, întâlnirea de la Budapesta „trebuie să fie legată de un pachet general clar”. 

Pasul intermediar a fost așa-numitul Schengen Air, dar care nu a venit fără condiții din partea Austriei: pe lângă creșterea fondurilor UE pentru protecția frontierelor în ambele țări, au existat solicitări pentru nu mai puține, ci mai multe controale la frontierele terestre între România și Bulgaria, precum și Ungaria și România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel