Ultima statistică a CEDO arată că românii încă nu au parte de procese corecte și tortura se aplică în continuare în justiție sau în... injustiție. Din 10.221 plângeri din 2012, 10.066 au fost declarate inadmisibile și din 79 de sentințe în 70 s-a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Anul 2013 nu este unul mai bun. Până în prezent au fost înregistrate 10.094 de petiții în care România a fost trimisă în judecată.
Printre cazurile enunțate de CEDO se numără "Creanga vs. Romania" în care ofițerul de poliție judiciară Sorin Creangă a acuzat Statul Romăn de încălcarea art.5 din Convenție. Curtea a hotărât ca detenția și plasarea în arest preventiv s-au făcut fără temei legal. Ofițerul a obținut daune morale de 8.000 de euro și 500 de euro cheltuieli de judecată. Un alt caz este "Pantea vs. Romania" în care CEDO a obligat Statul român la plata a 40.000 de euro către fostul procuror Alexandru Pantea, scrie Lumea Justiției.
Majoritatea petițiilor soluționate de CEDO a avut ca obiect încălcare unor drepturi precum dreptul la libertate, la siguranță, la viață privată și familie, la libertatea de exprimare, la un proces echitabil, la viață. Mai mult, au fost petiții în care cei care le-au depus au acuzat tortura și tratamente inumane ori degradante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News