România încalcă angajamentele luate față de NATO. Restanțe pe un capitol esențial. Bogdan Chirieac: E strigător la cer. E noaptea minții

FOTO: Freepik @user20248055
FOTO: Freepik @user20248055

Deși mai multe state NATO au trimis peste 5000 de trupe și tehnică militară să apere România, țara noastră are serioase restanțe în privința unui capitol esențial pentru un stat aliat. 

Debutul noii sesiuni parlamentare și alegerea unor noi lideri ai parlamentului aduc în discuție un aspect din profilul de stat, membru NATO, al României. Este vorba despre încălcarea unor angajamente privind ‘sprijinul națiunii gazdă’ (host nation support). Concret, România nu asigură elementele minimale de infrastructură feroviară și rutieră pentru mobilitatea trupelor NATO pe teritoriul României. De la debutul războiului de invazie ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Alianța Nord Atlantică a decis întărirea flancului estic al NATO, cu o prezență sporită de militari și tehnică militară prepoziționată ca un semnal de întărire a apărării și de descurajare a amenințării de la est. 

Cel mai problematic aspect al încălcării angajamentelor HNS de către România îl reprezintă accesul extrem de dificil către Centrul de Instrucție Getica de la Cincu, acolo unde este dislocat grupul de luptă al NATO, având națiune cadru Franța și participanți Olanda, Belgia, Portugalia, Luxemburg. Alte state aliate și-au exprimat disponibilitatea de a participa la extinderea BG NATO din România. Peste câteva luni intrăm în 2025, anul care va marca un eveniment militar foarte important pentru țara noastră, dar și pentru Alianță. Mai exact, creșterea în premieră a contribuției NATO până la nivelul de Brigadă a grupului de luptă de la Cincu. Asta înseamnă că vom aveam 5000 de militari NATO la Cincu, toți cu dotarea necesară pentru o capabilitate semnificativă terestră operațională.

Țara noastră nu este capabilă de aproape 3 ani să repare un podeț de 150 de metri din localitatea Voila, pe care trebuie să treacă tancurile și blindatele

De exemplu, Franța va disloca 50 de tancuri în România. O premieră istorică. Problemele sunt generate de România pentru că aliații noștri își deplasează cu foarte mare greutate tehnica militară, dar și trupele. Țara noastră nu este capabilă de aproape 3 ani să repare un podeț de 150 de metri din localitatea Voila, pe care trebuie să treacă tancurile și blindatele. Alternativa folosită acum înseamnă un ocol de zeci de km, fapt care afectează capacitatea operațională și timpii de reacție în caz de alertă. După îndelungi insistențe ale presei care au durat 2 ani, autoritățile române au aruncat în aer vechiul pod de la Voila, ce nu mai corespundea din niciun punct de vedere. Nici acum în 2024, țara noastră nu a făcut podețul. Guvernul a pasat responsabilitatea la Consiliul Județean Brașov. Acesta se mișcă extrem de încet. Este incapabil să pornească și să finalizeze rapid lucrarea, asta deși ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a fost președinte al CJ Brașov, mare lider PNL.

Gara din Voila arată ca una din anii ‘60. Acesteia îi lipsesc elementele de bază 

A doua mare problemă o reprezintă Gara CFR Voila. Acesteia îi lipsesc elementele de bază precum peroane întărite și extinse, căi de acces lărgite pentru tehnică militară, utilaje și facilități pentru încărcare, descărcare și spații logistice. Pe scurt, gara din Voila arată ca una din ani ‘60, iar noi trebuie să asigurăm tranzitarea trupelor NATO prin acest punct minuscul fără să-i aducem un minimum de modernizare. Alianța Nord-atlantică întărește apărarea României în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive și impredictibile. La noi sunt mii de militari, avioane de luptă pentru misiuni de poliție aeriană, blindate, tancuri, sisteme antiaeriene, vehicule și altele. SUA au dislocat o brigadă de elită cu 3000 de militari la baza Kogălniceanu, iar grupul de luptă al NATO de Cincu are acum 1500 de militari aliați. La anul vor avea 5000. 

România, din păcate, nu își îndeplinește responsabilitatea pentru HNS. Podul Voila nu există, gara e depășită, iar tranzitul între Kogălniceanu și Cincu se face între 8-9 ore, conform Antena 3 CNN.

Bogdan Chirieac: Nu mai ai ce să spui când vezi așa ceva

"E strigător la cer când. Nu mai ai ce să spui când vezi așa ceva. Este noaptea minții. Adică aliații aduc tancuri în România, ca NATO să întărească apărarea, iar noi nu suntem în stare să le punem la dispoziție o gară mică și un podeț de 150 de metri. Despre ce vorbim? Trebuie să ocolească kilometrii ca să ocolească", a spus Bogdan Chirieac într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel