Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că România a semnat contracte de investiții în sectorul energetic care depășesc 14 miliarde de euro, din fonduri nerambursabile.
România marchează un progres semnificativ în domeniul energetic, prin semnarea zilnică a unor noi contracte de investiții care, în total, au depășit suma de 14 miliarde de euro din finanțări nerambursabile.
Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă. Aceste investiții includ fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Fondul pentru Modernizare, Planul Național de Investiții și alte surse financiare.
"Este o perioadă crucială pentru sectorul energetic național și pentru Ministerul Energiei. În fiecare zi reușim să semnăm noi contracte, și conform calculelor făcute de colegii mei, am depășit suma de 14 miliarde de euro în finanțări nerambursabile pentru proiecte energetice", a declarat Sebastian Burduja.
Printre cele mai recente realizări se numără două evenimente importante de semnare a contractelor. Unul dintre acestea implică beneficiari privați care, prin Investiția 5 din PNRR, au reușit să achiziționeze echipamente noi și să își modernizeze liniile de producție, reducând costurile cu energia electrică cu aproximativ 70%.Acest lucru le va permite să fie mai competitive pe piața națională, europeană și globală, ceea ce poate duce la angajarea unui număr mai mare de oameni sau la creșterea salariilor.
"Până în prezent, am semnat 48 de contracte cu un buget total de 525 de milioane de lei", a precizat ministrul Energiei. Doar joi, au fost semnate 19 contracte în valoare de 100 de milioane de lei, închizând astfel acest apel de proiecte. De asemenea, au fost semnate 22 de contracte cu beneficiari publici, inclusiv primării și universități.
Ministrul Sebastian Burduja a subliniat că aceste proiecte contribuie direct la creșterea siguranței energetice a României, la reducerea costurilor și la promovarea unei energii mai verzi. "Fiecare megawatt contractat înseamnă un pas înainte pentru o energie mai sigură, mai accesibilă și mai verde", a adăugat el.
Pe fondul interesului crescut din partea instituțiilor publice, Ministerul Energiei a solicitat suplimentarea bugetului inițial de 500 de milioane de euro cu încă 200 de milioane de euro, fonduri care urmează să fie alocate la sfârșitul lunii octombrie, după decizia Comitetului Fondului pentru Modernizare și a Băncii Europene de Investiții. Aceste măsuri sunt parte dintr-un efort amplu de accelerare a investițiilor în sectorul energetic al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu