Academicianul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a afirmat miercuri, în cadrul unei prelegeri la Universitatea din Craiova, că pentru a intra în zona euro, România trebuie să stea cel puţin doi ani "în anticameră", perioadă în care trebuie să dovedească robusteţe economică, iar deficitul bugetar să fie redus la circa 1%.
"Noi vrem să intrăm în zona euro. În zona euro, pentru a nu te sufoca - pentru că sunt ţări care se sufocă -, trebuie să intri cu o economie cât mai robustă. Ceea ce se cunoaşte mult mai puţin este că înainte să intri în zona euro eşti obligat să stai într-o anticameră (mecanismul cursurilor de schimb) cel puţin doi ani. Iar noi nu avem Consiliu monetar (...). Cel puţin doi ani trebuie să dovedeşti robusteţe, adică să ai deficite foarte mici, pentru că e greu de crezut că te-ar primi dacă nu ai robusteţe. Nu baţi la uşă şi intri în zona euro. Nu este ca şi când m-aş duce la sanatoriu. Acolo (n.red. - zona euro) intri la teste de anduranţă, precum astronauţii înainte de fi trimişi în spaţiu. Deci, există această dorinţă de a intra cât mai repede - aţi văzut un calendar evocat recent în spaţiul public. Deci dacă, de pildă, îţi propui să intri în 2024 în zona euro, trebuie să înţelegi că ai cel puţin doi ani de stat în anticameră, deci ar trebui să intri în mecanismul cursurilor de schimb şi în 2022 să intri cu deficite foarte mici", a explicat Dăianu.
Potrivit acestuia, construcţia bugetului pentru 2019 ar trebui să ţină cont de un pas de corecţie, astfel încât până în 2022 România să aibă un deficit bugetar în jur de 1% şi să ia şi alte măsuri care să crească robusteţea economiei.
"Altfel nici nu discută cu noi. Ca să intri în zona euro trebuie ca toţi ceilalţi să fie de acord ca tu să intri - sigur, contează deciziile celor mari, Banca Centrală Europeană face o evaluare, la nivelul Eurogrupului se face, Comisia Europeană face o evaluare. Deci, trebuie să ne pregătim, pentru că nici zona euro nu funcţionează aşa cum ar trebui", a afirmat Dăianu.
Fostul ministru al Finanţelor a mai spus că toate ţările cu care România se compară - Polonia, Ungaria, Cehia - au echilibru la contul extern. Ungaria, de pildă, are surplus comercial de 5-6%.
"Competitivitatea este o problemă pentru noi"
"Noi avem o problemă de competitivitate. De aici este o întreagă discuţie: ce ar trebui să facem să fim mai competitivi, cum să facem ca industria noastră să fie mai puternică. Deci competitivitatea este o problemă pentru noi şi avem nevoie de o corecţie în domeniul finanţelor publice care să ne ajute la o inevitabilă recesiune. Şi România va fi revizitată de o recesiune la un moment dat, pentru că a gândi că 10 ani de acum înainte vom avea numai creştere economică nu este realist, este împotriva logicii economiei de piaţă şi dacă lucrurile se strică pe pieţele mari, vom fi şi noi afectaţi. Avem nevoie de mai multă robusteţe în economie, de rezerve în economie", a subliniat academicianul Daniel Dăianu.
În perioada octombrie - noiembrie, Banca Naţională a României organizează, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, o serie de patru seminare dedicate reprezentanţilor mediului academic care activează în domenii noneconomice (cadre didactice, doctoranzi, masteranzi ai universităţii), prelegerea academicianului Daniel Dăianu fiind parte a acestor seminare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu