Joe Biden sau Donald Trump? Ce viitor va avea România după alegerile americane din noiembrie și ce noi rezoluții a atins țara noastă la summit-ul NATO de la Washington.
Discuțiile despre retragerea lui Joe Biden sunt în toată presa americană, dar și cea internațională. Președintele va ține o conferință de presă de 4 ore în care va răspunde la mai multe întrebări legate de summit-ul ținut la Washington. Totodată, toți aliații săi din partidul democrat sunt cu ochii pe el, așteptând momentele cruciale pentru a se decide dacă rămân alături de acesta sau nu, având în vedere ultima dezbatere cu Donald Trump.
România obține în acest context de reuniune a Aliaților noi garanții. Astfel, Marea Neagră va apărea în declarația finală a summit-ului, devenind o zonă de importanță strategică. "Reamintim sprijinul nostru pentru eforturile regionale ale aliaților care vizează menținerea securității, siguranței, stabilității și libertății de navigație în regiunea Mării Negre", au declarat oficialii americani. Asta va însemna că se vor aduce resurse, echipamente și logistică. Totul va fi un ansamblu, o măsură preventivă, pentru a opri extinderea conflictului în Marea Neagră sau alte teritorii NATO.
De asemenea, România intră în noul coridor militar și strategic al NATO alături de Bulgaria și Grecia. Rolul coridorului va fi acela de a facilita mișcarea rapidă a trupelor Alianței Nord Atlantice între aceste țări din flancul estic.
Mai mult, România va fi unul din cele 23 de state care a semnat un acord de securitate bilateral, separat, cu Ucraina. Sunt garanții oferite separat de fiecare membru, până când Ucraina devine membru NATO. Se face referire la Patriot, tranzitul de echipamente militare și sprijinul de reconstrucție al Ucrainei post război.
Într-un final, cea mai importantă întrebare rămâne în mintea tuturor. Pentru România e vreo diferență între a fi Joe Biden președinte sau Donald Trump? Ce se schimbă în funcție de fiecare?
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a explicat acest lucru într-o intervenție la Antena 3 CNN.
"Vă spun că indiferent cine va fi președintele SUA, garanțiile de securitate oferite României și partenerilor sunt de neclintit. Hai să ne uităm foarte pe scurt la biografiile celor doi lideri și la interacțiunile lor cu România. Președintele Donald Trump a ajuns în Biroul Oval în Ianuarie 2017 și în Iunie 2017 l-a invitat pe președintele Iohannis, primul șef de stat din Europa, la Casa Albă. România a semnat un memorandum privind securizarea rețelelor 5G. România a semnat un acord de colaborare nuclear civilă. România a participat de foarte multă atenție din partea congresului. Sunt documente care arată acest lucru. Ce s-a întâmplat în timpul președintelui Joe Biden? Numărul de trupe din România a crescut de aproape 4 ori. Erau aproape 1000 de militari, acum sunt aproape 5000. Avem mai multe echipamente militare americane pe teritoriul național. Președintele Iohannis a fost în luna mai în Biroul Oval.
Toate aceste lucruri arată o cooperare excelentă. Dincolo de cine e președintele Statelor Unite, aceste personaje politice fac parte dintr-o cultură politică americană, din niște partide, Partidul Democrat, respectiv Partidul Republican, care au în interiorul lor personaje foarte importante, care militează deschis pentru România, care au vizitat România la începutul acestei luni. Au fost 10 membri ai Congresului în România, care au vizitat Bucureștiul. Dincolo de acest sprijin politic în Administrația americană, la Pentagon, la Casa Albă, la Consiliul Securității Naționale, la Departamentul de Stat, toate aceste instituții au în mijlocul lor prieteni ai României, care au fost în România de zeci și sute de ori, care au sprijinit România, care pun umărul. Unii dintre ei sunt căsătoriți cu cetățeni români. Deci, toți acești oameni vor milita în continuare pentru ca America să fie lângă România. Nu există niciun fel de risc ca România să se desprindă de America, să se decupleze de Statele Unite. Dimpotrivă. România se află în sudul flancului estic și în partea aceea de lume este o ancoră strategică, așa cum spunea actualul secretar al Apărări, Lloyd Austin", a spus Andrei Muraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu