Producătorii locali vând pe marginea drumului, deoarece sunt acaparați de importurile masive din Polonia și China.
Achiziționăm masiv din orice categorie, de la mâncare și îmbrăcăminte până la automobile. Deși România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața agricolă și are numeroși producători locali, țara noastră a importat fructe în valoare de aproape 30 de milioane de euro. Producția fermierilor români se comercializează adesea pe marginea drumurilor, unde puțini trecători se opresc să cumpere produse autentice. În cele mai favorabile situații, acestea ajung pe tarabe, însă și acolo merele din Polonia sau usturoiul din China sunt mai populare datorită prețurilor mai mici.
"Nu prea se vinde, că mulți merg la marketuri. Când ajung la țăran, aici la producător, spun că e scump, dar e de muncă la el. Marketurile nu vin, că ei aduc din afară. Poate nu le convine prețul notru, îl aduc pe acela mai ieftin", spune o femeie care își vinde usturoiul în fața casei.
Un preț mai mic nu garantează și o calitate superioară.
Deși mulți locuitori s-au mutat în marile orașe, usturoiul din comuna Copălău, Botoșani, rămâne faimos. Cei care au plecat de aici se asigură că, de fiecare dată când se întorc acasă, își reînnoiesc stocurile.
În ultimele șase luni, am importat fructe din alte țări în valoare de peste 26 de milioane de euro, iar o sumă considerabilă a fost direcționată către Polonia.
"Problema noastră, a României, e importul masiv din Polonia. Ei au plantat pentru piața rusească. De când cu războiul din Crimeea, piața s-a închis și singura piață liberă unde pot să-și vândă producțiile este pe piața românească. În țările dezvoltate nu pot să intre așa usor pe piață cum intră la noi", spune proprietarul unei livezi de meri.
În medie, importăm 9,3 kg de mere, în timp ce exportăm doar 1,8 kg pe cap de locuitor. Din punct de vedere financiar, pentru fiecare 1.000 de euro obținuți din exporturi, importurile se ridică la 6.200 de euro. În acest context, produsele fermierilor români sunt adesea nefolosite, în depozite și, în final, ajung să fie aruncate.
Nu doar produsele alimentare sunt importate. Datele BNR arată că între 66% și 75% din consumul total – inclusiv mere, îmbrăcăminte și vehicule – provine din importuri, conform Antena 3 CNN.
Nu optăm pentru producțiile locale și nici măcar pentru cele sezon. Astfel ajungem să comitem mai multe erori de alimentație, deși avem atâtea surse românești din care să alegem. Preferăm consumul rapid și comod al supermarketurilor. Nutriționistul Mihaela Bilic spune de ce ar trebui să ne orientăm spre produsele fermierilor români.
"Decât BIO, mai bine local și de sezon. E la modă să mănânci BIO, este un semn de respect pentru protecția mediului, pentru biodiversitate și economia de resurse prețioase (apă, sol, calitatea aerului etc). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective merită cu adevărat un cost suplimentar! Dacă doriți să fiți un consumator responsabil, iată 10 motive pentru care ar trebui să optați pentru alimente locale și de sezon:
1. Avantaje gustative și nutritive - cu cat un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrien'i (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules).
2. Susținerea economiei locale, a echilibrului socio-economic și a producătorilor autohtoni.
3. Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale și a metodelor tradiționale de producție, care nu riscă să fie abandonate/pierdute.
4. Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanță (importuri) și a depozitării acestora pe termen lung.
5. Reducerea risipei de apă și resurse naturale, mai ales în cazul fructelor și legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiții speciale și care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare. Vezi tot aritcolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News