Bogdan Hossu, liderul CNS - Cartel Alfa, a vorbit despre forța de muncă din Asia.
Bogdan Hossu, liderul CNS - Cartel Alfa, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani“, a fost întrebat de jurnalistul Mihai Ciobanu despre cauzele care au determinat aducerea în România a atâtor muncitori străini, cu precădere din țările asiatice.
„În continuare, deși există o tendință de schimbare a mentalității, ideea de bază provenită de la FMI, preluată de Banca Mondială în anii 2000, este că ținerea pieței muncii la un nivel de salarizare foarte scăzut menține pe de o parte locurile de muncă, iar pe de altă parte stimulează crearea de noi locuri de muncă.
Practica, din 1994 până în prezent, a arătat că, de fapt, este o mică păcăleală. Dacă ne uităm în statistică vedem că numărul de lucrători în România, de-a lungul celor 30 de ani, a rămas aproape constant. Variază foarte puțin, undeva la câteva zeci de mii de persoane, în jurul cifre de 4,9 milioane de lucrători.
În același timp, constatăm că avem forță de muncă ce era disponibilă înainte, pentru că am avut 8 milioane, care a preferat să plece în exterior, deoarece nu își regăsea speranțele că dacă rămâne și lucrează în România va putea să beneficieze și să rezolve problemele lor și ale familiilor. Guvernul actual încă are mentalitatea că politica salariului mic este benefică pentru piața muncii și economia națională, dar rațional vedem că nu este așa, și încearcă să compenseze acest lucru prin aducerea de forță de muncă în principal din Asia“, a spus Bogdan Hossu.
Chiar dacă această măsură nu provoacă destabilizare pe termen scurt, în perspectiva timpului va aduce o povară uriașă românilor, care vor trebui să plătească pensiile tuturor celor care vor completa stagiul minim de cotizare.
„Aducerea de forță de muncă din Asia înseamnă o bombă socială cu efect întârziat, pe care o vom plăti din greu cu toții. Conform legislației, un muncitor migrant venit din exterior are aceleași drepturi ca și un lucrător român. La ora actuală avem deja lucrători din Asia care au făcut cei 15 ani și vor beneficia de pensie. Dreptul la pensie este un drept de proprietate, întrucât e efectul unei contribuții de asigurări sociale.
Deși mai bine să investești în forța de muncă existentă, atât în formare cât și în introducerea ei pe piața de muncă, mai ales că au fost câteva mici facilități asigurate de stat pentru adaptare, constatăm că de la an la an, pentru că este mult mai ușor și mult mai puțin responsabil pe termen scurt, o asemenea politică de a aduce masiv forță de muncă din afară - avem aproape un milion de lucrători străini în România - nu face decât să creeze probleme.
Pe de o parte sunt problemele sociale ale propriilor noștri cetățeni, iar pe de altă parte vom prelua problemele sociale ale celor care vor veni aici și care, pe bună dreptate, muncind pe teritoriul țării, vor trebui să aibă asigurare medicală, asigurare socială și inclusiv pensie. Acest lucru nu se înțelege de către decidenți, pentru că ei fac legislația și ei ar trebui să fie primii gardieni ai perspectivei de viitor și ai evoluției economiei și pieței muncii.
De asemenea, nici managerii nu sunt interesați. E adevărat că nu sunt suficienți lucrători disponibili în România, în anumite zone, dar în altele există lucrători, mai ales în est, însă problema de fond e că nu au pregătirea necesară pentru a face față noilor tehnologii și ar trebui investit în ei“, a mai zis Bogdan Hosuu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu