La 30 de ani de la Revoluția din 1989, în Parlamentul European, la Bruxelles, a avut loc un eveniment organizat de europarlamentarul Maria Grapini care a arătat Europei schimbările prin care a trecut țara noastră.
Evenimentul a pus față în față români din afara granițelor țării cu români care trăiesc încă în România. Totodată, au luat cuvântul europarlamentarii Dan Nica, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, reprezentantul permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene, Călin Stoica, reprezentantul Ambasadei Japoniei care a uimit pe toată lumea prin modul în care a vorbit în limba română dar și români de succes care trăiesc în afara granțelor țării, Liviu Hopârtean- directorul Arthis, Casa de Cultură Belgo-Română, Dan Buniș- președintele Clubului de Afaceri Belgo-Român și istorici și profesori universitari din țară.
"Să plătim tribut celor care au plătit cu viața, care au fost răniți în acele evenimente pentru ca reprezentanții acestei generații să aibă o altă viață. Am câștigat multe drepturi, multe libertăți. Un lucru am vrut neapărat să vi-l spun: dreptul de a vorbi și de a spune ce gândi nu l-am avut înainte de '89. La 30 de ani după Revoluție, să știți că o picătură de noroi aruncată pe obrazul României nu este neapărat o picătură aruncată pe obrazul cuiva, a unei persoane, ci este o picătură aruncată pe obrazul întregii țări și care cu greu, cu greu, este ștearsă. Noi astăzi încă ne mai chinuim să ștergem aceste mici pete de noroi aruncate de unii și de alții dar le spun tuturor că suntem mândri că suntem români, că putem fi liberi și că suntem cetățeni europeni cu drepturi depline. Acesta este mesajul la 30 de ani după evenimentele din 1989, după o revoluție care a avut și adus mult sânge și multe lacrimi, dar aduce multe bucurie astăzi. Datorită sacrificiului pe care l-au făcut acei mulți care au fost în stradă în 1989, astăzi putem vorbi la Bruxelles despre aceste evenimente," a spus europarlamentarul Dan Nica.
Momentul care a emoționat întreaga audiență a fost cel în care europarlamentarul Carmen Avram a povestit cum a trăit momentele Revoluției și cum vede schimbarea astăzi, în România.
"Eu o să vă spun o poveste foarte importantă pentru mine și care mă bântuie de 30 de ani, care ma ajută să-mi dau seama unde eram și unde am ajuns: în ziua de Crăciun, singurul post care exista în România a intrat brusc în breaking news: dictatorul Ceaușescu și soția sa au fost executați. Îmi aduc aminte că eram acasă, toți am rămas înlemniți și nu ne dădeam seama dacă este o păcăleală sau adevărat, până când TVR a intrat din nou în breaking news și am văzut imaginile cu cuplul Ceaușescu secerat de gloanțe lângă un perete. Au fost câteva secunde de liniște ca de moarte, după care l-am văzut pe tatăl meu cum a început să plângă și căzut în genunchi. Nu-l mai văzusem niciodată plângând, nici nu știam ce mă șochează mai mult. Își ținea capul în mâini și spunea încontinu 'în sfârșit s-a terminat'. Am văzut mai târziu că state occidentale cu democrație veche au considerat o barbarie ce am făcut noi atunci, dar trebuie să fi trăit în România trimișilor lui Stalin și mai apoi în România lui Ceaușescu, să treci prin copilărie, adolescență, maturitate și uneori chiar bătrânețe prin acel regim criminal care ne-a sărăcit, ne-a umilit, ne-a batjocororit și mai ales ne-a înspăimântat îngrozitor cu Securitatea aia comunistă, ca să înțelegi de ce te-ai putut bucura în acel Crăciun din 1989 de moartea unor oameni. Au trecut peste noi 30 de ani și s-au întâmplat multe. În opinia mea cred că ce am câștigat atunci a fost un singur lucru, dar esențial: dreptul de a avea drepturi. S-a dovedit pentru noi că libertatea a fost greu de gestionat și noi încă mai avem, din păcate pentru noi, personaje care cumva, își mai permit să ceară dispariția unui partid ales democratic, sau să spună că membrii unui partid politic trebuie bătuți cu bâta pe stradă sau exilați în munți. Deși e greu, știu că vom ajunge departe, la România aia perfectă pe care am visat-o cu toții acum 30 de ani. Ce-i foarte important este că astăzi, foarte mulți români, majoritatea covârșitoare a românilor se raportează la niște principii care ne sunt foarte dragi: principiile fundamentale ale Uniunii Europene," a spus Carmen Avram.
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a vorbit la rândul său despre modul în care percepe România astăzi și cum a trăit schimbările în ultimii 30 de ani.
"Fiica mea are vârsta Revoluției și îmi dau seama că lumea s-a schimbat. Când a căzut Zidul Berlinului am început să sper. Când a avut loc Revoluția am continuat să sper. Când am intrat în Uniunea Europeană am continuat să sper și astăzi sper că lucrurile vor continua să se schimbe pentru că mai sunt încă multe ziduri între noi: mă refer la dublul standard, de faptul că îndeplinim toate condițiile și încă nu intrăm în Schengen. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să-și pună o întrebare, parafrazându-l pe un celebru președinte american: nu te întreba ce poate face România pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru această țară. Nu uitați că noi, împreună, facem România bine'", a spus Tudor Ciuhodaru.
Surpriza serii a constituit-o cu siguranță, reprezentantul Ambasadei Japoniei, Ryohei Tobibayashi, care a uimit pe toată lumea prin modul în care a vorbit românește și despre percepția pozitivă a Japoniei despre România, enumerând câteva aspecte foarte importante.
"Vă mulțumesc mult pentru invitație și îmi pare rău că ambasadorul Japoniei nu a putut să se prezinte astăzi din cauza unei deplasări importante. În numele meu personal și în numele guvernului japonez ne face o mare onoare că împărtășim acest eveniment important: 30 de ani de la Revoluția din 1989. Știu românește pentru că am fost în România de două ori pentru mai mult de zece ani. Nu știu România de acum 30 de ani, dar cunosc România de acum 19 ani. Schimbarea este una remarcabilă și majoritatea colegilor mei de la Ambasadele Europene de la București dorește să-și prelungească mandatul. După Revoluția din 1989 guvernul japonez a colaborat cu cel al României pentru dezvoltarea țării, promovarea democrației și schimbarea economiei românești într-una de piață: construirea terminalului de containere de la Constanța sau modernizarea căilor ferate București-Constanța ori realizarea termocentralei de la Turceni. Astăzi, multe firme românești sunt foarte interesate să investească și consideră Bucureștiul sau Cluj-Napoca un hub în zona dumneavoastră. Acum avem mai mult de 150 de firme japoneze în România și mai mult de 50 de fabrici de piese auto," a spus Ryohei Tobibayashi.
Printre invitații care au luat cuvântul în cea de-a doua parte a evenimentului s-au numărat profesorul universitar doctor Marcela Sălăgean de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul universitar Victor Neumann de la Centrul de Studii Avansate în Istorie, de la Universitatea de Vest din Timișoara, Dan Buniș-președintele Clubului de Afaceri Belgo-Român, Liviu Hopârtean, directorul Arthis- Casa de Cultură Belgo-Română. A urmat apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cuvântul de final l-a avut organizatorul, europarlamentarul Maria Grapini, care apoi a vorbit presei despre organizarea evenimentului.
"Eu nu am vrut să treacă 30 de ani de la Revoluție fără să organizez un eveniment în Parlamentul European, un eveniment prin care să pun față-n față cele două comunități, ca să zic așa pentru un schimb de informații: cea a românilor din afara granițelor și ce a celor care sunt în țară. Poate că percepția unor români care trăiesc în România este că nu s-a schimbat aproape nimic, iar percepția unor români care trăiesc în afara granițelor, care vin și văd, este alta, că s-au schimbat lucrurile în România. Am vrut să punctez realizările pe care țara noastră le-a înfăptuit în ultimii 30 de ani și nu mai putem spune că nu s-a schimbat nimic în România. Poate nu s-a schimbat cât am fi vrut, nu s-a schimbat cât am fi putut să schimbăm, însă sunt schimbări importante. Eu am luat decizia sa intru în politică pentru că am realizat că nu putem să cerem schimbare dacă nu ne implicăm. Cei care sunt astăzi dezamăgiți sa se gândescă cum s-au implicat în ultimii 30 de ani în politicile publice, ce ar fi putut să facă și poate că iau decizia să intre în politică și să reușim să facem scara valorilor, o politică eficientă și de calitate. Chiar unii ajung ținta jignilor, chiar dacă ar trebui ca după 30 de ani să ne spunem părerea civilizat, iată le suporți. Nu regret că am intrat în politică, pe teoria mulțumilor vorbind, nu putem să avem rezultate mai bune dacă cei mai buni din acea mulțime nu decid să intre și să facă politici publice bune, eficiente și cu impact pentru toată lumea, nu pentru un grup restrâns," a declarat Maria Grapini.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci