România, la 97,2% absorbție fonduri europene. S-au cheltuit toți banii pentru infrastructură și tot mai e nevoie

foto: captură video Pro Infrastructura
foto: captură video Pro Infrastructura

Premierul Marcel Ciolacu a făcut din investiții, inclusiv cu bani europeni, prioritatea mandatului său, după cum a declarat din iunie 2023. Se pare că țara nostră aproape a cheltuit 100% din banii europeni. 

România are un grad de absorbție de 97,2% pentru exercițiul financiar 2014-2020, adică peste 23 de miliarde de euro. ”Investiţiile prin fonduri europene rămân marea noastră prioritate - alocăm bani pentru alte nouă proiecte de investiţii noi prin PNRR în sănătate, turism, cultură şi justiţie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

La momentul preluării guvernării, gradul de absorbție a fondurilor europene era de 79%, adică 19 miliarde de euro, ceea ce arată schimbarea radicală a situației în contextul în care, în trecut, România a fost criticată pentru întârzierile și dificultățile în utilizarea fondurilor alocate. 

Investițiile în infrastructura rutieră și feroviară sunt vitale pentru România și se pare că proiectele de construcție și modernizare a autostrăzilor și căilor ferate au fost intensificate în această guvernare, PSD țintind o mai bună conectivitate regională și la stimularea mobilității economice. Dovadă stă faptul că, în exercițiul financiar 2014-2020, bani cheltuiți inclusiv în 2023, sumele alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii din România au fost absorbiți în totalitate. 

România mai are nevoie de 70 mld. de euro pentru infrastructură

”Am avut 4,5 miliarde de euro pe exerciţiul bugetar 2014-2020 şi am cheltuit 5,3 miliarde de euro, pentru că am luat, cu acordul Uniunii Europene, 800 de milioane din alte zone care nu au reuşit să absoarbă sumele. Altfel, erau pierdute şi se trimiteau înapoi, plastic vorbind”, a declarat, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Ministrul subliniază că mai e nevoie de aproximativ 70 de miliarde de euro pentru infrastructura din țara noastră, iar în prezent este asigurată suma de 40 de miliarde de euro.

”Vor fi proiecte de infrastructură pentru care vom folosi varianta parteneriatului public-privat. În guvernul României a fost aprobat, cu acceptul Comisiei Europene, un plan de investiţii pe infrastructură până în 2030. Necesarul este de aproximativ 70 de miliarde de euro, pe toate tipurile de transport, rutier, naval, feroviar şi aerian. Noi avem acoperite acum, prin PNRR sau programele operaţionale tradiţionale undeva în jur de 40 de miliarde de euro”, a afirmat ministrul Sorin Grindeanu, la începutul lunii iunie. 

Bani și pentru sănătate

Banii europeni s-au folosit și pentru modernizarea spitalelor. ”Încep lucrările imediat la 20 din cele 27 de obiective care au fost acceptate pentru finanţare. (…) Investim în medicina de familie, centrele comunitare integrate, ambulatorii de specialitate în dotarea spitalelor pentru controlul infecţiilor şi toate aceste proiecte sunt în derulare. Am semnat 3.200 de contracte însemnând peste 98% din suma aflată la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru PNRR. Am început şi plăţile, dar lucrul acesta se va accelera în perioada următoare când vor exista cereri de plată din partea celor care derulează proiectele”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Guvernul Ciolacu a implementat o serie de reforme administrative și a simplificat procedurile de aplicare și de gestionare a proiectelor. Reducerea birocrației și digitalizarea proceselor au fost măsuri cheie care au accelerat absorbția fondurilor și au redus riscul de pierdere a acestora. Parteneriatul eficient cu Comisia Europeană și cu alte instituții europene a asigurat o implementare corespunzătoare a proiectelor și conformitatea cu reglementările UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel