Astăzi are loc încă o zi de luptă pentru sportivii români aflați la Jocurile Olimpice de la Paris.
Înotătorul român David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 m liber, cu timpul de 47.66, al doilea timp al seriei sale, respectiv al cincilea timp al semifinalei.
Finala probei de 100 m liber va avea loc miercuri, la ora 23.30, ora României.
”Tricolorele” au încheiat finala pe echipe pe locul 7, cu 159.497 puncte. SUA, cu Simone Biles, a cucerit aurul olimpic. Podiumul este completat de Italia și Brazilia.
Echipa de gimnastică a României a intrat în Bercy Arena în aplauzele publicului, unde se află și Nadia Comăneci, ”Zeița de la Montreal”.
După primele două rotații, sol și sărituri, ”tricolorele” se află pe locul 5, cu 81.598 puncte. După cea de-a treia rotație, la paralele, România a coborât pe locul 7, cu 120.497 puncte.
Reprezentativa masculină de polo pe apă a României a fost învinsă fără drept de apel de echipa SUA, cu scorul de 14-8 (3-3, 3-0, 4-1, 4-4), marți, în Grupa A, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Tricolorii au suferit al doilea eșec, după ce la debut au fost întrecuți de vicecampioana olimpică Grecia cu 14-7.
Echipa antrenată de Bogdan Rath a început bine și a condus în prima repriză cu 1-0, 2-1 și 3-2, fiind egalată de fiecare dată. Pentru România a urmat apoi o perioadă neagră, în care a primit șapte goluri consecutive, de la 3-2 la 3-9, fapt care a decis soarta meciului. Acesta a fost de fapt și ecartul final, 14-8 pentru americani.
Golurile României au fost reușite de Vlad Georgescu (3), Silvian Colodrovschi (3), Andrei Neamțu și Matei Luțescu.
Pentru învingători au înscris Alex Bowen (3 goluri), Hannes Daube (3), Max Irving (2), Johnny Hooper (2), Chase William Dodd (1), Ben Hallock (1), Ryder Dodd (1), Alex Obert (1).
În alt meci din Grup A, Italia a trecut de Croația cu 14-11. Muntenegru și Grecia se vor înfrunta în ultima partidă a zilei.
Italia e lider, cu 6 puncte, urmată de Croația, Grecia și SUA, câte 3 puncte, Muntenegru și România, 0 puncte. Primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală.
România va mai juca pe 1 august cu Croația (20:30), pe 3 august va înfrunta Italia (22:05), iar pe 5 august va întâlni Muntenegru (22:40), scrie Agerpres.
Sergiu Bejan, canotor român, a declarat că echipajul masculin de patru rame al României, din care face parte, a făcut o cursă perfectă care îi permite participarea în Finala A la Jocurile Olimpice de la Paris. Echipajul masculin de patru rame al României de la Jocurile Olimpice de la Paris este compus din ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă.
„A fost o cursă foarte bună, în ultimii ani am cam luat-o la sutimi și, aparent, de data aceasta, s-au întors aceste sutimi, le-am luat în barcă la noi. A fost o cursă foarte bună. Uitându-ne pe timpii intermediari, am făcut fix ceea ce am antrenat acasă, am făcut o cursă perfectă. Vom analiza în continuare cu antrenorii graficul și ceea ce ar trebui să mai îmbunătățim pentru marea finală.
Vom primi un culoar exterior în finală, dar din câte vorbeam cu băieții mai devreme, și din câte s-a văzut în cursele care au fost, nu sunt neapărat culoarele de pe mijloc avantajate. Am văzut că vremea se va schimba în ziua finalei și vom vedea acolo. Atât timp cât suntem toți aliniați la start, toți avem șanse la cea mai strălucitoare medalie”, a declarat Sergiu Bejan.
Andrei Mândrilă, colegul său de barcă, a declarat la rândul său această calificare nu este întâmplătoare și că în spatele ei sunt ani de muncă.
„A fost o cursă foarte strânsă, dar la noi a fost controlată de la început până la capăt... acel finiș miraculos de la 1.500. Noi asta am antrenat acasă și contează foarte mult și încrederea unul în celălalt, că te-ar putea ajuta la fel de mult. De acolo pleacă 'miracolul', de la încredere. Suntem o familie foarte mare, am făcut și spectacol în această zi. Toți colegii s-au descurcat foarte bine și sperăm ca în finală să ne descurcăm chiar mai bine și să facem o zi și mai frumoasă decât asta. Toate aceste rezultate se trag de la antrenamentele infernale de la Snagov, lunile, anii de muncă, toate se întâmplă cu un motiv. Nimic nu este întâmplător, așa cum spune și antrenorul nostru Antonio Colamonici, 'Dumnezeu se află în detalii' ”, a transmis Mândrilă.
Ciprian Tudosă a făcut și el declarații, precizând că el și colegii săi vâslesc cu inima, ”pentru că inima nu se oprește niciodată”.
„Nici nu am realizat că aveam strocul 50, puteam să ajungem și la 60 dacă asta ne cererea barca. Noi asta antrenăm, așa cum ne spune Antonio Colamonici mereu, să vâslim cu inima, pentru că inima nu se oprește niciodată. Mușchiul se blochează, asta se vede și la ceilalți. Ei încep în foarte mare forță, consideră că finișul contează doar să tragi mai tare. Nu, contează să fii mai rapid și atâta tot, să fii mereu într-un tandem cu barca. De aceea vin și cadențele acestea mari la noi, pentru că ne bazăm foarte mult pe inimă, lucrăm foarte mult pe cardiovascular, nu pe forță brută. De aceea suntem și atât de slăbuți, să zicem, dar foarte eficienți.
Cursa de astăzi cred că a reprezentat cu adevărat ce înseamnă Jocurile Olimpice, să îți joci șansa până la final, până la ultima lovitură. Astăzi s-a întâmplat ca ultima lovitură să fie a noastră. A contat foarte mult că am închegat această echipă. Încrederea a fost până la final. Exact ce ați văzut astăzi aici, am antrenat zilnic la Snagov și știam că odată ce mă apropii de ultimul 500, acolo noi zburăm. De acolo, viteza este doar în mâinile noastre. Mă uitam pe timpii intermediari pe care i-am avut și ultimul 500 e mai tare cu o secundă și jumătate, ceea ce nu este puțin lucru. Cu siguranță, în finală va fi o cursă spectaculoasă, mult mai spectaculoasă decât ceea ce ați văzut astăzi, și abia o aștept”, a precizat Ciprian Tudosă.
Mihai Chiruță, canotorul român de la simplu masculin, a declarat că a ”fost distracție”, după ce s-a calificat, marți, în semifinalele probei.
„A fost foarte bine, a fost distracție, aș putea spune, pentru că e o bucurie să poți concura în curse atât de strânse, cu sportivi atât de buni. Am fost în elementul meu, îmi trăiesc visul, deci este o bucurie pentru mine. Acum sunt plin de adrenalină, mă simt foarte bine și după planul nostru de antrenament, după următoarea cursă voi fi și mai bine.
Plec foarte încrezător pentru finală, am al treilea timp la total, ceea ce e mare lucru. Fiecare a dat totul în aceste curse, nu e ca în calificări. Este important să concurezi împotriva celor mai buni, pentru că am timp să îi cunosc mai bine. Mă ajută foarte mult să le prind strategia și să îi bat data viitoare”, a declarat Chiruță, aflat la prima sa ediție a Jocurilor Olimpice.
Canotorul român Marian Enache a declarat că el și coechipierul său Andrei Cornea au avut emoții în semifinalele probei de dublu vâsle, dar în finală se poate întâmpla orice.
„A fost o calificare de finiș, și noi am avut emoții. Ceea ce a făcut diferența au fost antrenamentele, experiența și mentalitatea cu care noi am abordat astăzi această cursă. Nu am avut niciodată parte de o cursă ușoară, pentru că pe mine nu mă mulțumește niciodată rezultatul, dacă nu am cu cine să îl confirm. Pentru noi, acesta a fost obiectivul, de a fi în finală, pentru că doar finala ne poate aduce după aia o medalie.
Suntem bucuroși că suntem noi astăzi, aici, la Paris, în această probă și că România a început cu dreptul în toate competițiile. Finala rămâne un mister, o cursă este diferită de la o zi la alta, eu credeam astăzi că pot câștiga cu lejeritate și cu ușurință în fața olandezilor. și când spun lejeritate, mă refer la un avantaj considerabil, dar nu a fost așa. Pentru că experiența unei finale olimpice face diferența. Finala rămâne un mister, orice se poate întâmpla, oricine poate produce surpriză și cred că putem fi noi aceia”, a declarat Marian Enache.
Andrei Cornea nu se aștepta la o cursă așa de grea: „Nu ne-am gândit neapărat la o cursă chiar așa de grea. M-am gândit că va fi grea, dar nu îți poți face niște idei despre cum va fi cursa. Poți să știi cum o vei aborda tu, ceea ce faci în antrenament, dar finalul poate rămâne o surpriză, așa cum se poate vedea”.
Simona Radiș, canotoare româncă, a promis o finală perfectă, după ce ea și colega sa Ancuța Bodnar s-au calificat cu emoții în ultimul act la dublu vâsle.
„A fost o cursă grea și pentru noi, una nu dintre cele mai reușite. Am făcut unele mici greșeli care s-au văzut prin faptul că nu am reușit să ne facem un ritm atât de bun, astfel încât să fim mai în față și să nu aveți voi atât de multe emoții. Dar important este că am încheiat bine și finala va fi una perfectă. Nu a fost niciun moment în care să mă gândesc că lupta este pierdută, toate cursele se termină în același punct, nu mai devreme sau mai târziu. Noi am dat totul, de aceea am și reușit să recuperăm și să trecem primele linia de sosire”, a spus Radiș.
Ancuța Bodnar a declarat: ”Nu a fost cea mai bună cursă a noastră, dar am luptat până la ultima lovitură. și datorită acestui lucru am reușit să câștigăm și să le ajungem pe celelalte. Drept dovadă, că eram pe patru. După cum se știe, este o finală olimpică, sunt cei mai buni dintre cei buni acolo și toată lumea începe dintr-un punct și termină într-un punct”.
Echipajul masculin de patru rame al României s-a calificat dramatic marți în Finala A la Jocurile Olimpice de la Paris.
Compus din ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă, echipajul s-a clasat pe locul secund în recalificări.
Canotorii români au reușit să devanseze echipajul francez cu doar 07/100, după ce s-au aflat timp de mai bine de 1.000 de metri în spatele acestuia.
Tricolorii au fost cronometrați în 5 min 53 sec 52/100, fiind devansați de Italia (5:52.65), în timp ce Franța a încheiat pe trei (5:53.59). Doar primele două echipaje s-au calificat în Finala A, restul urmând să evolueze în Finala B.
Finalele acestei probe vor avea loc pe 1 august, mai întâi Finala B (12:06), iar apoi Finala A (13:10).
Echipajul masculin de patru rame al României se alătură astfel celorlalte patru echipaje deja calificate în Finalele A la JO 2024: dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin și opt plus unu feminin.
David Popovici s-a calificat, marți, în semifinalele probei de 100 m liber, la Jocurile Olimpice de la Paris, cu al treilea timp din serii, 47 sec 92/100.
Popovici, care luni seara a cucerit aurul olimpic la 200 metri liber, a câștigat a noua serie la 100 m liber, dar americanul Jack Alexy (47 sec 57/100) și francezul Maxime Grousset (47 sec 70/100) au fost mai rapizi.
Chinezul Zhanle Pan, deținătorul recordului mondial (46 sec 80/100) și olimpic (46 sec 92/100, stabilit sâmbătă, la ștafetă), s-a calificat cu al 13-lea timp din serii, 48 sec 40/100.
David Popovici, fost recordman mondial la 100 m liber (46 sec 86/100), va înota tot marți în semifinale (21:30), finala probei fiind programată pe 31 iulie (23:39).
Înotătorul român a fost al șaptelea în finala la 100 m liber în 2021, la JO de la Tokyo, când avea doar 16 ani.
Andrei Cornea și Marian Enache, canotori români, s-au calificat în Finala A a probei de dublu vâsle masculin la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce s-au clasat pe locul al treilea în prima semifinală.
Românii au fost pe trei la 500 și 1.000 de metri, dar au coborât pe patru la 1.500, reușind în cele din urmă să prindă al treilea loc din semifinală, ultimul care asigura calificarea în Finala A.
Cornea și Enache au fost cronometrați cu timpul de 6 min 15 sec 73/100, fiind devansați de Olanda (6:13.60) și Spania (6:14.91), în urma tricolorilor sosind Serbia (6:17.35).
Enache a participat și la JO de la Tokyo, tot la dublu vâsle, clasându-se pe locul 9.
Finala A a probei va avea loc pe 1 august (12:30), precedată de Finala B (11:42).
Numărul echipajelor românești calificate în finale pentru medalii la JO 2024 a ajuns astfel la patru, celelalte trei fiind la dublu vâsle feminin, patru rame feminin și opt plus unu feminin.
Canotoarele române Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, s-au calificat, marți, în Finala A a Jocurilor Olimpice de la Paris, nu însă fără emoții.
Bodnar și Radiș erau pe locul al patrulea în a doua semifinală după 1.500 de metri, în condițiile în care doar primele trei echipaje din serie se calificau în Finala A.
Finișul româncelor a fost unul formidabil, astfel că au reușit să câștige semifinala în 6 min 51 sec 41/100, urmate de Marea Britanie (26:51.82) și Norvegia (6:52.47).
Bodnar și Radiș dețin de la Tokyo cel mai bun timp olimpic al probei (6:41.03).
Pe 1 august sunt programate Finala B (11:30) și Finala A (12:18) în proba feminină de dublu vâsle.
România mai are două echipaje calificate direct în Finalele A la JO 2024, echipajul feminin de patru rame și cel feminin de opt plus unu.
Jucătoarea româncă de tenis de masă Bernadette Szocs s-a calificat, marți, în optimile de finală ale probei de simplu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris. Szocs a întrecut-o cu 4-1 (12-14, 11-5, 12-10, 14-12, 11-4) pe ucraineanca Margarita Pesoțka.
A cincea favorită a probei, Szocs, a avut nevoie de 45 de minute pentru a obține victoria. Trei seturi au avut prelungiri.
Bernadette Szocs este singura reprezentantă a României la individual rămasă în cursă, iar în turul al treilea o va înfrunta pe austriaca Sofia Polcanova (cap de serie numărul 15), victorioasă cu 4-2 în fața portughezei Jieni Shao.
Szocs (29 ani) are un loc 17 la JO 2020 la individual, dar și două locuri 5 cu echipa și la dublu mixt, tot la Tokyo.
Mihai Chiruță, canotor român, s-a calificat în semifinalele probei masculine de simplu, marți, la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiruță s-a clasat pe locul al treilea în prima serie din sferturile de finală.
Canotorul a fost înregistrat în 6 min 46 sec 32/100, fiind devansat de germanul Oliver Zeidler (6:45.32) și de belgianul Tim Brys (6:46.26).
Primii trei clasați s-au calificat în semifinalele A/B, restul urmând să evolueze în semifinalele C/D.
Semifinalele A/B sunt programate pe 1 august (10:50), iar Finala A va avea loc pe 3 august (11:30).
Astăzi, 30 iulie, sportivi români vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris la box, canotaj, gimnastică artistică, înot, polo, tenis de masă și triatlon.
Orele afișate sunt orele României, conform Agerpres.
Rezultatele de ieri, 29 iulie, pot fi văzute aici.
Box
18:22 categoria 54 kg feminin - optimi: Lăcrămioara Perijoc - Enkhjargal Munguntsetseg (Mongolia)
Canotaj
11:10 simplu masculin - sferturi de finală: Mihai Chiruță
12:00 dublu vâsle feminin - semifinale: Ancuța Bodnar, Simona Radiș
12:10 dublu vâsle masculin - semifinale: Andrei Cornea, Marian Enache
12:40 patru rame masculin - recalificări: ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă
Gimnastică artistică
19:15 echipe - feminin - finala: România (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță și Andreea Preda)
Înot
12:15 100 m liber masculin - serii: David Popovici
21:30 100 m liber masculin - semifinale: David Popovici (dacă se califică)
Polo pe apă
17:35 SUA - România (Grupa A, masculin)
Tenis de masă
11:00 simplu feminin - turul II: Bernadette Szocs - Margarita Pesoțka (Ucraina)
Triatlon
09:00 Individual masculin (finala): Felix Duchampt
DCNews transmite rezultatele sportivilor în acest articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu