România la primul caz de febră tifoidă din acest an. Dr. Simin Florescu, avertisment: Atitudinea față de profilaxie. Nu au fost vaccinați înainte de a călători 

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @mistefuni
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @mistefuni

A fost înregistrat primul caz de febră tifoidă din acest an, în România. Pacientul călătorise în Asia, una dintre zonele de risc la această boală.

Un nou caz de febră tifoidă, primul din acest an, a fost înregistrat la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, ajungându-se astfel la 4 români, niciunul vaccinat împotriva acestei boli, deși avem la dispoziție profilaxie în cadrul medicinei de călătorie. Trei dintre cei patru au venit din Congo, iar ultimul  este sosit din Pakistan.

”Nu este vorba de o pasiune nou descoperită. Oamenii au călătorit dintotdeauna. Nu asta este problema, ci atitudinea față de profilaxie în momentul în care călătorim în țări exotice.

Toți acești pacienți ai noștri, din păcate, nu au fost vaccinați înainte de a călători  în zonele respective și de aia au și făcut această boală”, a declarat medicul Simin-Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, la Digi 24.

În plus, medicul a ținut să sublinieze că ”în acest moment nu este o alertă pentru populația din România, dar trebuie să spunem că este o alertă pentru cei care călătoresc în zone de mare risc și care, din păcate, sunt foarte răspândite. Este vorba de Asia de Sud-Est, Africa, aproape tot continentul, America Centrală și de Sud.

Sunt foarte multe zone de pe glob, unde oamenii călătoresc în scop de vacanță sau de lucru, și pot să vină bolnavi de acolo. Aceasta este principala alertă pentru că nu se pune, deocamdată, de transmitere la nivelul populației noastre. Transmitere comunitară în populația României nu avem, ci doar aceste cazuri sporadice, de import”, a mai spus medicul infecționist.

Profilaxia înainte călătoriilor exotice

”Noi îi sfătuim întotdeauna pe cei care ni se adresează să vină la cabinetele de medicină a călătoriei, unde pot beneficia de un consult cu un medic care este specializat pe așa ceva și care le recomandă și le și administrează tipurile respective de vaccinuri, în funcție de gradul de risc al fiecărui călător. 

În sfătuim pe toți cei care au în plan să călătorească în zone exotice, indiferent de zonă și de gradul de risc, să ni se adreseze nouă, medicilor, ca să le spunem exact ce ar trebui să facă pentru a scădea cât mai mult riscul de îmbolnăvire în locul unde vor să călătorească. Repet, este vorba atât de călătorii scurte, de o săptămână sau câteva zile, cât și de călătorii pe durată mai lungă. Indiferent unde și cât, este mai bine să vină și să ne întrebe pentru a le putea recomanda o profilaxie cât mai sigură pentru ei”, a concluzionat medicul.

Cum se manifestă fibra tifoidă

Simptomele febrei tifoide includ:

- Febră mare

- Dureri de cap

- Dureri de stomac

- Constipație sau diaree.

Majoritatea persoanelor care au febră tifoidă se simt mai bine la aproximativ o săptămână după ce încep tratamentul pentru a distruge bacteriile, numit antibiotice.

Dar, fără tratament, există o mică șansă de deces din cauza complicațiilor febrei tifoide. Vaccinurile împotriva febrei tifoide pot oferi o anumită protecție. Dar nu pot proteja împotriva tuturor cazurilor de boală cauzate de alte tulpini de salmonella. Vaccinurile pot ajuta la scăderea riscului de a face febră tifoidă, notează Mayo Clinic.

Citește și: ”Riscul de contaminare cu Salmonella nu este din puiul la cuptor”. Greșeala pe care o facem în bucătărie: reguli pe care trebuie să le știm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel