Credeţi cumva că prostiile guvernului Orban sau decizia CEDO în cazul Kovesi sau pseudorelaxarea de după 15 mai sunt subiecte capitale pentru publicul din România? Dacă da, consideră Bogdan Chirieac, într-un editorial scris pentru DCNews, atunci în curând va trebui să vă revizuiți atitudinea, fiindcă la orizont a apărut un pericol uriaș.
Iată editorialul scris de Bogdan Chirieac:
Credeţi cumva că prostiile guvernului Orban sau decizia CEDO în cazul Kovesi sau pseudo-relaxarea de după 15 mai sunt subiecte capitale pentru publicul din România? Dacă da, atunci în curând va trebui să vă revizuiți atitudinea, fiindcă la orizont a apărut un pericol uriaș.
Mulți dintre noi consideră că molima care s-a abătut asupra noastră este cel mai rău lucru care se putea întâmpla în lumea occidentală. Milioane de infectați, sute de mii de morți numai până acum, economii prăbușite, lungi șiruri de oameni - din America și până în Europa de Est - în fața cantinelor populare.
În România de astăzi, unde am uitat să mai privim cu adevărat la viața internațională, Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei, a realizat o emisiune de politică externă ce va rămâne în istorie. Într-o selecție de documente, ignorate în mare parte de publicul român, dar și un interviu acordat Fox News de Doland Trump, Mihai Gâdea a arătat publicului din țara noastră, îndopat cu mielul de Paște și micii de 1 mai, adevăratul pericol ce pândește în timpul sau după pandemie: UN RĂZBOI FIERBINTE ÎNTRE AMERICA ȘI CHINA.
Pentru marii strategi ai planetei, acum 10 ani lucrul acesta ar fi fost de neconceput. După al Doilea Război Mondial, Războiul Rece SUA - URSS a ocupat majoritatea resursele politice și economice ale celor două superputeri. După prăbușirea URSS, la începutul anilor ‘90, Occidentul nu știa ce să facă cu Europa de Est, eliberată din lagărul comunist. Timp de un deceniu lucrurile s-au mai limpezit, dar, începând cu 2000, Vladimir Putin a reașezat Rusia ca superputere, înlocuind fosta URSS. Între timp, China se abținea în Consiliul de Securitate, unde este membru permanent, nu a participat la războaiele din Orientul Mijlociu și și-a folosit întreaga energie pentru dezvoltare. În 2019, Rusia avea PIB-ul Italiei, în timp ce China se apropia de PIB-ul global al Statelor Unite.
În ultimii 30 de ani, în timp ce Occidentul se dezvolta cu suișuri și coborâșuri, în timp ce Rusia rămânea o mare putere militară, dar economic era la fel de modestă ca și fosta URSS, China avea o rată de creștere anuală uriașă, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
După ce a devenit un colos economic, comparabil cu Statele Unite, China a început să se înarmeze. Nu este vorba despre rachetele nucleare pe care China le are de mai bine de jumătate de secol. Nu este vorba despre stațiile spațiale chineze sau sateliții care orbitează în jurul Pământului. Este vorba despre port-avioane și avioane de luptă invizibile de generație a 5-a, ultima.
Statele Unite dețin 13 port-avioane și aproape 15.000 de avioane de luptă, plus submarinele nucleare, fapt care le asigură dominația absolută a mărilor și a văzduhului. În urmă cu 10 ani, China nu avea niciun port-avion. Au început prin a cumpăra unul, neterminat, de la Ucraina. Acum, China a lansat un program de construcție a ... 40 de port-avioane în următorii 10 ani. Ultimul port-avion construit de SUA a fost fabricat într-un deceniu și a costat peste 10 miliarde de dolari.
Președintele Donald Trump și președintele Xi Jinping păreau să se înțeleagă bine. De altfel, în timpul vizitei în SUA, dl. Trump l-a invitat pe oaspetele său la reședința sa privată din Florida, de la Mar-a-Lago. Donald Trump a impus taxe vamale pentru produse din China și au existat mai multe frecușuri comerciale. Nimic important, câtă vreme China deține bonuri ale trezoreriei americane de 3.000 de miliarde de dolari și mare parte din manufactura produselor americane se realizează în China. Ba chiar, acum câteva luni, s-a semnat și un acord comercial nou americano-chinez. Pe bani, lumea începuse să se înțeleagă chiar foarte bine. De mai bine de un deceniu, guvernele occidentale nu mai pomeneau nimic despre respectarea drepturilor omului în China.
Totul s-a prăbușit odată cu apariţia Covid-19. Astfel, alianţa anglofonă de intelligence numită Five Eyes (Cinci Ochi) arată într-un document incendiar că Beijing-ul știa despre consecințele coronavirus și nu a informat comunitatea internațională. Five Eyes este comunitatea de informații cea mai puternică din lume grupând serviciile de specialitate din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Pe scurt, Londra și coloniile. Limba de comunicare fiind native english pentru toată lumea.
De partea cealaltă, Reuters citează un document intern al Serviciilor Secrete chineze, în care se spune că ”sentimentul global anti-chinez este la un nivel care nu a fost observat de la represiunea din Piața Tiananmen din 1989 și recomandă pregătirea pentru cea mai rea eventualitate: un conflict armat cu Statele Unite”.
În același timp, în Statele Unite se aduc tot mai multe acuzații împotriva guvernului de la Beijing. Chiar dacă fără dovezi, sunt multe voci care acuză că virusul este artificial și a fost scăpat din laboratoarele din Wuhan.
Iar, în Europa occidentală se solicită Chinei tot mai multe explicații și au apărut nenumărate cereri de despăgubiri. În interviul său la Fox News, președintele Trump a folosit mai degrabă un ton încordat la adresa Chinei.
O confruntare armată SUA-China vi se pare un scenariu de film, nu neapărat de seria A? Ei bine, orice face SUA în plan internațional, când e vorba despre războaie, privește și România. Țara noastră este partener strategic al Americii. Așa cum am fost și suntem aliați cu SUA în Afganistan și Irak, așa vom fi și într-un eventual conflict SUA-Asia, iar lucrul acesta va avea consecințe directe pentru noi.
În cei 3 ani și 3 luni de mandat prezidențial, Donald Trump a mai făcut față, deși nu erau mulți cei care îl creditau, unor situații internaționale încordate. Când dictatorul nord-coreean Kim Jong Un amenința lumea cu arme nucleare, Donald Trump a făcut imposibilul și s-a întâlnit cu el, detensionând situația. Când avioanele americane erau la o oră distanță să lovească Iranul, Donald Trump le-a întors din drum, fiindcă nu a acceptat victimele colaterale. Probabil că și acum Trump va găsi resurse să evite un război fierbinte. În loc, s-ar putea instala un nou război rece, de data asta americano-chinez, la care ar putea participa sau nu Uniunea Europeană. Deocamdată, China este un cumpărător major al produselor germane și franceze. Fără China, Uniunea Europeană ar intra în recesiune, chiar dacă pandemia nu ar fi existat niciodată.
Există o posibilitate crescută de stabilire de sancțiuni economice împotriva Chinei, ele se vor adăuga celor împotriva Rusiei, deja existente de la anexarea Crimeei. Ținând seama de populație și produs intern brut, ar fi ca și cum o jumătate de planetă se află în sancțiuni economice cu cealaltă jumătate. Războaiele s-ar purta în Africa neagră, acolo unde China a cumpărat tot ce se putea cumpăra în materie de resurse minerale. Lucrurile nu ar fi nemaivăzute. În vremea comunismului, în Africa și Asia se purtau războaiele dintre SUA și URSS. Niciodată direct, ci numai prin și pe teritoriile altor state. Același lucru se poate întâmpla și acum: război rece cu China, război fierbinte în Orientul Mijlociu și Africa.
Din nou, vi se pare că România nu ar fi afectată? În asemenea condiții, relansarea economică a Occidentului va dura foarte mult, iar țările cele mai sărace, așa cum este a noastră, vor avea cel mai mult de suferit. Vă gândiți probabil că, dacă Occidentul își mută fabricile din China, țări cu costuri mai mici ale forței de muncă, așa cum este și România, ar putea profita. Poate că așa ar sta lucrurile, dacă România nu ar fi vlăguită după războiul româno-român și dacă conducătorii de astăzi ai țării ar putea ajunge la un minim consens.
Cei mai mulți dintre români conștientizează astăzi că mai rea decât molima este criza economică care ne va lovi. Ei bine, dacă ne ajută cu ceva, să învățăm să prețuim și pacea care ni se pare, după atâtea decenii, un fapt obișnuit. Ei bine, dacă lucrurile nu se liniștesc în perioada următoare, un război sub orice formă între SUA și China ne va bulversa complet fundamentele societății capitalist-liberale pe care am construit-o cu urcușuri și coborâșuri în ultimii 30 de ani. Și, la fel, cum fiecare stat european a fost singur la începutul molimei, în cazul unui război România trebuie să știe că va fi, cel puțin la început, în întregime singură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu