EXCLUSIV  România la Salonul Cărții de la Paris la Porţile Versailles-ului. «Diagonales et confluences franco-roumaines»

Aflat la cea de-a 37-a ediție, Salonul Cărții de la Paris, ce se desfăşoară anul acesta între 24 şi 27 martie, la Parc des Expositions de la Porte de Versailles, a fost creat în 1981. În 2016, Salon du Livre a devenit Livre Paris, dedicat profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din lume, deschis totodată publicului larg. Cu un total de 1.200 de expozanți din peste 50 de ţări, cu volume prezentate în avanpremieră, cu 3.000 de autori prezenți la peste 800 evenimente și un număr estimat de 150.000 de vizitatori, salonul se bucură de o maximă vizibilitate în media franceze.

Vor fi organizate 6 scene pentru întâlnirile cu cititorii, cu o plajă largă de opţiuni: o scenă literară, una dedicată BD-ului, o scenă pentru Comics şi manga, alta atribuită publicaţiilor de gastronomie, o scenă pentru toţi, una pentru CNL (Centrul Naţional al Cărţii), alta pentru Ile de France, o scenă Agora şi una Pro.

(w670)

O serie de ateliere, de întâlniri speciale sau de ateliere creative vor aborda teme ca  Noile practici de lectură. Reţelele sociale ale lecturii, Blogerii …

În 2017, Maroc este țara invitată de onoare la Livre Paris. Printre scriitorii importanţi din această ţară, ce vor fi prezenţi la Paris, este Leïla Slimani, distinsă anul trecut cu Premiul Goncourt, dar şi Souleymane Bachir Diagne, unul dintre gânditorii eminenţi ai Islamului.

(w670)

Toţi inivitaţi de onoare vor fi şi Louise Erdrich, vocea unei Americi de mult uitate, cea a teritoriilor păstrătoare ale memoriei indiene, Philipp Meyer, laureatul Los Angeles Times Book Prize pentru primul său roman Un arrière-goût de rouille (Denoël, 2010), Chie Inudoh, un manga japonez care va dezvălui sursele ale de inspiraţiei pentru producţia lui istorică, Reine d'Égypte…

La modul general, continentul african va expune sub genricul Lire et écrire l’Afrique, într-un nou pavilion dedicat acestei prezenţe.

Ediţia din acest an prilejuieşte şi o dispută, anlizată în presa franceză, legată de preţul biletelor de intrare.

Celebrul Bernard Pivot explica în Le Figaro: « Sunt oarecum scandalizat de faptul că se cer bani pentru accesul la carte. Nu este normal », iar romancierul Maxime Chattam, afirma la rândul său: « Boicotez preţul excesiv al intrării la Salonul Cărţii. Se plăteşte o carte, nu accesul la lectură ». Scriitorul a renunţat la şedinţa de autografe ce îi fusese rezervată.  

(w670)

România va fi prezentă la ediția din acest an a Salonului Cărții de la Paris cu un stand și cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Sloganul participării românești de anul acesta la Livre Paris este Diagonales et confluences franco-roumaines/ Diagonale și confluențe franco-române.

Nume de prima mână, scriitori, traducători, editori, invitați francezi și români de prestigiu, diplomați vor participa la lansări, dezbateri despre literatură, poezie românească și basarabeană. Manifestările la standul României se vor deschide, vineri, 24 martie, de la ora 11.30, cu dezbaterea Europe et latinité – des passeurs de savoir, moderată de Virgil Tănase, la care sunt invitați E.S. Adrian Cioroianu, Ambasadorul României pe lângă UNESCO, Radu Boroianu, Președintele ICR, Victor Neumann, profesor universitar, Dumitru Țepeneag, scriitor, Vida Gábor, scriitor.  

(w670)

Printre cele mai importante evenimente de la standul României de la Paris se numără omagierea scriitorului Dumitru Țepeneag, care a împlinit 80 de ani, lansarea volumelor La mémoire des feuilles mortes de Marie-Hélène Fabra-Brătianu (Éditions LʼHarmattan), La vie commence vendredi de Ioana Pârvulescu (Éditions du Seuil, trad. Marily Le Nir), Exuvies de Simona Popescu (Éditions Non Lieu, trad. Sebastian Reichmann), Le marchand de premières phrases de Matei Vișniec (Éditions Actes Sud, trad. Laure Hinckel).

La dezbateri și lansări vor participa editorii Odille Serre și Paul Otchakovsky-Laurens, traducătorii Marily Le Nir, Laure Hinckel și Nicolas Cavaillès, scriitorul Richard Edwards, cercetătorul Matei Stârcea-Crăciun.

În cadrul Salonului de Carte de la Paris vor avea loc dezbaterea Poésie – la voie de l’irremplaçable, moderată de Bogdan Ghiu, și lansarea revistei de poezie La Traductière. Revue Internationale de poésie et art visuel.

Un alt eveniment va fi lansarea volumelor cu poezie română în limba franceză, publicată la editura Vinea: Le Vampire passif/Vampirul pasiv – manuscrit facsimile de Gherasim Luca, Épine dont je me gagne/Spini din care mă câștig de Miron Kiropol, Plomb/ LʼIntegrale de lʼoeuvre poetique de George Bacovia, Itinerar I/Itinéraire I de Aurora Cornu.

(w670)

La Salon, vor fi și două evenimente dedicate unor artiști plastici: Ion Grigorescu și Tudor Banuș.

La standul de țară vor fi expuse, pe o suprafață de 70 metri pătrați, volume apărute la 30 de edituri românești, precum și traduceri din autori români publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR. Concepția și designul grafic al standului românesc aparțin arhitectului și graficianului Răzvan Luscov.

Programul complet al evenimentelor:

24  martie

11.30-12.30, Standul României, J86

Dezbatere : Europe et latinité – des passeurs de savoir

14.00-14.45, Pavillon de la Roumanie, J86

Lansarea volumului: La mémoire des feuilles mortes, Éditions LʼHarmattan

Moderator: Matei Cazacu

Invitați: Marie-Hélène Fabra-Bratianu, E.S. Adrian Cioroianu, Gabriel Badea-Păun

15.15 – 16.45, Standul României, J86

Dezbatere: Poésie – la voie de l’irremplaçable

Moderator: Bogdan Ghiu

Invitați: Simona Popescu, Dumitru Crudu, Radmila Popovici, Jean Poncet, Ion Mureșan, Cosmin Perța, Călin Vlasie, Rodica Drăghincescu, Dinu Flamând

Lansarea revistei: La Traductière. Revue Internationale de poésie et art visuel

Moderator: Linda-Maria Baros

Invitați: Dumitru Crudu,  Radmila Popovici, Șerban Axinte

17.45- 18.30, Standul României, J86

Lansarea volumului : La vodka du diable de George Arion, Genèse Édition

Moderator: Cristina Hermeziu

Invitați: George Arion, Danielle Nees

Lansarea volumelor: Hôtel Universal de Simona Sora, trad. Laure Hinckel, Editions Belfont și Les jeux Paralympiques, Edilivre, trad. Carina Nedov de Dan Ciupureanu, Dernier été en Bretagne. Le Récit d'exil d'Ada D'Albon, Lulu.com

Moderator: Cosmin Perța

Invitați: Laure Hinckel, Cristina Hermeziu, Ada D'Albon, Șerban Axinte, Dan Ciupureanu

18.45 -19.30, Standul României, J86

Lansarea romanului: Le marchand de premières phrases de Matei Vișniec Éditions Actes Sud, trad. Laure Hinckel

Moderator: Cristina Hermeziu

Invités : Matei Vișniec, Laure Hinckel

25 martie 2017

11.00-11.45, Standul României, J86

Dezbatere : Bucarest/Paris-Paris/Bucarest: lectures et amitiés & lansarea volumului  Parisul personal de George Banu

Moderator: Matei Vișniec

Invitați: George Banu, Basarab Nicolescu, Dumitru Țepeneag

12.15 – 13.00, Standul României, J86

Lansarea volumului : In abstracto, Éditions Marguerite Waknine, trad. Nicolas Cavaillès

Moderator: Cristina Hermeziu

Invitați: Nicolas Cavaillès, Franck  Guyon , Séverine Gallardo , Petre Răileanu

13.30 – 14.15, Standul României, J86

Lansarea romanului : La vie commence vendredi de Ioana Pârvulescu, Éditions du Seuil, trad. Marily Le Nir

Moderator: Cristina Hermeziu

Invitați: Ioana Pârvulescu, Marily Le Nir, Odile Serre

14.45 – 15.30, Standul României, J86

Lansarea volumului : From static oblivion de Ion Grigorescu, Éditions Avarie

Moderator: Giuliana Prucca

Invitați: Ion Grigorescu, Alain Oudin

16.00 – 17.00, Standul României, J86

Dezbatere în jurul cărții Bucarest, 77 boulevard Dacia, une histoire franco-roumaine de Richard Edwards, Éditions Non lieu

Moderator: Matei Vișniec

Invitați: E.S. Luca Niculescu,  Cyrielle Diaz, Richard Edwards, Michel Carassou

17.15 – 19. 55, Standul României, J86

Poezie română în limba franceză publicată la editura Vinea - Lansarea volumelor : Le Vampire passif/Vampirul pasiv –manuscrit facsimile de Gherasim Luca, Épine dont je me gagne/Spini din care mă câștig de Miron Kiropol, Plomb/ LʼIntegrale de lʼoeuvre poetique de George Bacovia, Itinerar I/Itinéraire I de Aurora Cornu

Invitați: Nicolae Țone, Sorin Barbul, Mihail Gălățanu, Mihai Kiropol, Dinu Flamand, Dumitru Crudu, Radmila Popovici, Fervonia Novac, Aurora Cornu, Petre Răileanu.

26 martie 2017

10.30 – 11.15, Standul României, J86

Lansarea volumului : Royaume de Sasha Kozak de Iulian Ciocan, Belleville Éditions, trad. Florica Courriol

Moderator: Florence Noiville

Invitați: Marie Trébaol, Dorothy Aubert, Florica Courriol,  Iulian Ciocan

11.45 – 12.30,  Standul României, J86

Aniversare Dumitru Țepeneag

Moderator: Virgil Tănase

Invitați: Odile Serre, Paul Otchakovsky-Laurens, Radu Boroianu, Virgil Tănase,  Jean-Louis Courriol

13.00 – 13.45, Pavillon de la Roumanie, J86

Lansarea volumului: Exuvies de Simona Popescu, Éditions Non Lieu, trad. Sebastian Reichmann

Moderator: Aida Vâlceanu

Invitați: Simona Popescu, Sebastian Reichmann, Jérôme Carrassou

14.15 – 15.00, Standul României, J86

Dezbatere: France & Roumanie – deux avatars  de l’ « space littéraire»

Moderator: Cristina Hermeziu

Invitați: Radu Boroianu, Irina Teodorescu, Fanny Chartres

15.30 - 16.15, Standul României, J86

Dezbatere: Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva Endogenă Brâncuși - Simbolismul Hylesic, avec un dossier en français de Matei Stîrcea-Crăciun

Moderator: Victor Neumann

Invitați: Radu Boroianu și Matei Stîrcea-Crăciun

16.45-17.45, Standul României, J86

Lansarea volumului: Lectures de Jean-Luc Marion de Anca Vasiliu et Cristian Ciocan, Editions du Cerf

Invitați: Anca Vasiliu și Jean-François Colosimo

18.00-18.45, Standul României, J86

Dezbatere : Retrospectivă Tudor Banuș - «Le jardin aux sentiers qui bifurquent» (Jorge Luis Borges)

Moderator: Oana Ionel

Invitați: Radu Boroianu și Tudor Banuș

27 martie 2017

11.00 - 12.00, Standul României, J86

Masă rotundă: (À) l'ecole des traducteurs

Moderator: Bogdan Ghiu

Invitați: Radu Boroianu, Rosie Pinhas-Delpuech, Marie Vrinat-Nikolov, Santiago Artozqui

14.00 - 15.00, Standul României, J86

Întâlnire între editori români și francezi

Moderator: Cosmin Perța

Călin Vlasie (Editura Paralela 45), Laura Albulescu (Editura Art) și Jérôme Carrassou (Editura Non Lieu), Marie Trébaol şi Dorothy Aubert (Editura Belleville)

Organizatori: Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Institutul Cultural Român din Paris.

Parteneri: Teatrul Național din București și Societatea Română de Radio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel