România are tot ce-i trebuie din punct de vedere energetic. Resursele o fac lider.
Îi lipsește un singur lucru: energia tuturor părților decizionale. Astfel, România mai are nevoie doar de un pas, al oamenilor ce o reprezintă.
România este binecuvântată cu resurse energetice bogate şi variate, care îi asigură o securitate de invidiat: suntem al doilea stat din Europa, în ceea ce priveşte independenţa energetică. Avem şi un potenţial de dezvoltare enorm, încă prea puţin valorificat. Iar motivele sunt dintre cele mai variate: de la lipsa acută a forţei de muncă specializată şi piedicile puse de birocraţie, până la carenţele legislative şi chiar lipsa de curaj, de viziune a managerilor din industrie. Sunt câteva din concluziile dezbaterii cu tema „Noua strategie energetică, o provocare pentru jucătorii din piaţă, ce câştigă consumatorul?", organizată de DC Business.
Evenimentul a reunit cele mai importante nume din industria energetică, iar printre temele abordate au fost strategia energetică şi impactul asupra dezvoltării durabile a economiei româneşti, investiţii româneşti şi planuri regionale în domeniul energiei, mixul energetic al viitorului în contextul schimbărilor climatice, jocurile pe pieţele de energie- cine câştigă, cine pierde. Au participat, printre alţii, ministrul Energiei, Anton Anton, senatorul Gheorghe Marin, deputatul Remus Borza, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, directorul general Romgaz, Adrian Volintiru, director general Electrica Georgeta Corina Popescu, reprezentantul Nuclearelectrica Teodor Chirica.
Criza forţei de muncă, o mare problemă
Noua strategie energetică a României nu este prima şi nu va fi nici ultima, vor mai exista şi altele, pentru că vorbim de un domeniu viu, a opinat Anton Anton, ministrul Energiei. Potrivit oficialului, suntem un furnizor regional de securitate, trebuie să ne consolidăm acest statut şi să exportăm mai multă energie pentru a ne dezvolta. Însă, degeaba vom construi noi hidrocentrale, termocentrale şi reactoare nucleare dacă nu avem cu cine să le exploatăm, a adăugat ministrul, conform căruia criza forţei de muncă în domeniul energetic este foarte mare. În planurile guvernanţilor se află, printre altele, şi proiectul de stocare a energiei electrice rezultată din supraproducţie în depozitele de gaze, pentru a fi păstrată pentru vremurile în care apare deficit, un proiect care se speră a fi realizat cu fonduri europene. Una peste alta, România trebuie să profite de mixul energetic de care dispune (cărbune, gaze, energie nucleară, eoliană etc) şi care ne asigură o poziţie privilegiată faţă de alte ţări europene.
Vezi mai mult pe DCBUSINESS.RO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu