România, locul DOI în top după Irlanda cu un nou Parlament

Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. "OMENIA" București, partener în cadrul proiectului "Cetățeni activi la puterea a treia", organizează în perioada 27-29 iunie 2016 cursul de lobby și advocacy pentru seniori, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari/grupurilor de inițiativă civică din țară, care vor reprezenta interesele persoanelor vârstnice în dialogul cu factorii de decizie de la nivel central și local.

Trainingul vizează dezvoltarea competențelor în advocacy și lobby pentru politici publice mai bune care să contribuie la creșterea participării persoanelor vârstnice la: analiza de nevoi pe plan local, stabilirea priorităților, elaborarea strategiilor și a planurilor de acțiune locală/națională.

Astfel, cei mai activi seniori, participanți la Cafenelele Seniorilor organizate în perioada martie-iunie 2016, persoane-resursă în comunitățile din care fac parte, vor învăța cum să își eficientizeze comunicarea, să își prioritizeze nevoile și soluțiile, să identifice toți factorii interesați, și astfel să interacționeze mai ușor cu autoritățile publice și centrale și societatea civilă.

(w670)

În cadrul Cafenelelor Seniorilor, participanții seniori, alături de autorități, au identificat și dezbătut problemele presante cu care se confruntă persoanele vârstnice în România. Printre acestea se numără: neconsultarea seniorilor în ceea ce privește politicile publice, acces dificil la servicii medicale, bariere în găsirea unui loc de muncă, lipsa unor grupuri de suport și consiliere, a oportunităților de îmbătrânire activă prin participarea la activități de socializare și voluntariat, perpetuarea unei imagini negative a vârstnicilor în presă. De asemenea, lipsa unor structuri de tipul Sfatul Bătrânilor care să fie consultate periodic în viața comunității adâncește și mai mult falia între generații, și conduce la dispariția vocilor locale.

România, a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda

De aceea, cursul își propune să ofere seniorilor acele instrumente și tehnici care vor valorifica experiența seniorilor, și astfel să îî pregătească pentru activitățile din cadrul Parlamentului Seniorilor.

În anul 2017, în urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. În 2017, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel