Naţionala României, condusă de pe margine de Mirel Rădoi, şi-a arătat limitele în Islanda.
După victoria cu Austria, entuziasmantă, dar norocoasă, România a prins aripi şi a văzut în Mirel Rădoi un salvator al naţionalei. Am uitat, parcă, că în teren avem aceiaşi jucători care au fost antrenaţi, pe rând, de Cristoph Daum şi de Cosmin Contra, fără prea mari rezultate. Cu mici excepţii de la tineret!
Ai noştri au mers în Islanda cu speranţe, cu gânduri de victorie, ba chiar cu o uşoară aroganţă iniţială. Acel "nu ne-am pregătit pentru penalty-uri, pentru că vrem să le dăm jucătorilor senzaţia că pot câştiga în timpul regulamentar" a fost neinspirat. Dovadă stă faptul că la scurt timp după, ai noştri au exersat şi penalty-urile. S-au făcut interviuri diferite cu jucătorii, în care aceştia au spus ce meserie ar fi putut avea dacă nu erau fotbalişti, ce fac în timpul zborurilor cu avionul. S-au făcut filmuleţe cu scheme a la Ronaldinho la antrenamente din partea unor jucători care nu reuşesc să nimerească poartă atunci când joacă pentru naţională. S-a creat impresia unei Românii altfel. Apoi, însă, au ieşit pe teren!
Cu plumb în ghete, de parcă abia s-au trezit din somn, ai noştri au reuşit, totuşi, să trimită primul şut spre poartă. Apoi, însă, islandezii au ieşit la joc şi au marcat prin Sigurdson, în minutul 15. De menţionat că Sigurdson este cel mai bine cotat jucător al Islandei, el evoluând la Everton, în Premier League. Prin comparaţie, cel mai bine cotat jucător român din teren a fost Nicuşor Stanciu, care joacă în Cehia. Iar singurii noştri jucători care evoluează în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sunt Ianis Hagi (Glasgow Rangers - nu a fost titular) şi George Puşcaş (Reading - liga a doua din Anglia - nu a fost titular).
Tot Sigurdson ne-a mai dat două lovituri. Un gol a fost anulat la jumătatea primei reprize de VAR, pentru un offside la milimetru. Celălalt, însă, a fost valabil. Iar faza, cu o pasă din prima, săltată peste apărarea noastră care nu a reuşit să iasă la offside, l-a găsit pe Sigurdson în poziţie bună pentru un şut cu efect pe lângă Tătăruşanu. Cu 2-0 s-a intrat la pauză, dar nu doar cu atât. Ci cu impresia că ai noştri s-au întors în vremea lui Daum. Zero atitudine, zero dăruire!
La pauză, Mirel Rădoi a făcut trei schimbări fulger. Ianis Hagi, George Puşcaş şi Gabi Iancu i-au înlocuit pe Ciprian Deac, Denis Alibec şi Alexandru Mitriţă. Jocul, însă, nu s-a schimbat, iar cei care au ratat o ocazie uriaşă au fost tot islandezii, prin Traustason.
Norocul a făcut, însă, ca arbitrii din camera VAR să intervină şi să îi transmită centralului Damir Skomina că în careul Islandei a avut loc o fază controversată. Burcă a fost lovit cu cotul în cap la o lovitură liberă pentru noi! Decizia nu putea fi alta decât lovitură de la 11 metri. Alexandru Maxim a transformat şi a reaprins speranţele pentru suporterii români. Din nefericire, golul nu a reuşit să îi trezească pe cei din teren, care au revenit rapid la stilul de joc confuz din prima repriză. Până la final, am mai fost periculoşi prin Gabi Iancu, care a cerut încă un penalty pentru un presupus henţ în careu. Penalty care nu s-a dat!
România a pierdut cu 2-1 meciul care putea să o ducă cu un pas mai aproape de EURO 2021. Un campionat european care se va desfăşura, printre alte locaţii, şi la Bucureşti. Numai că ai noştri vor vedea din tribune sau de acasă meciurile!
La final, după o nouă înfrângere dureroasă, în minte îmi rămân două lucruri. Primul este mesajul dat de un suporter lui Denis Alibec, înainte de meci. "Şi Barcelona, şi echipele mari mai pierd. Important este să pierdeţi frumos, să ieşiţi cu capul sus de pe teren!". Nu au făcut-o!
A doua este o secvenţă dintr-un film cu Jean Constantin, "Omul care ne trebuie". Omul care ne trebuia nu l-am avut! Poate data viitoare!
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu