EXCLUSIV  România mai are un meci după cel cu Olanda, cu alegerile. Diana Tache: Ruptura asta uriașă va fi greu de lipit

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac, jurnalista Diana Tache și președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, au vorbit, în cadrul emisiunii ”Miercurea Neagră”, despre alegerile prezidențiale.

Chirieac: Ne-ați distrus tot meciul pe aici, nu meciul cu Olanda, că ăla e clar, l-am văzut și nu mai sunt multe comentarii de făcut, dar meciul cu alegerile, cu prezidențialele, cu parlamentarele, cu Coaliția. V-am crezut de atâtea ori când ne-ați spus: 'Ori la guvernare, ori la pușcărie'. 

Ciuvică: Păi, și așa e în continuare.

Chirieac: Păi, cum? Că nu mai e Coaliție.

Ciuvică: Poftim? Cum nu mai e? Haideți, domnule Chirieac...

Chirieac: Haideți, domnule, spuneți-ne de acolo din laboratoarele Cotroceniului. S-a terminat și cu alegerile în septembrie.

Ciuvică: Așa, și? O să fie în noiembrie. (...) V-am spus: nu se întâmplă nimic. Alegeri o să fie, sigur că ar fi fost foarte rău să nu fie alegeri, să rămână stabilitate fără alegeri, dar va fi stabilitatea cu alegeri. Discută data. La parlamentare nu știu ce bălmăjesc unii de noiembrie, că n-au cum să facă parlamentarele în noiembrie, parlamentarele trebuie făcute în decembrie pentru că se termină pe 20 și un pic mandatul Parlamentului și de la alegere în 20 de zile trebuie convocat noul Parlament. Deci, n-au cum să facă parlamentarele dacă nu schimbă Constituția decât în decembrie. Mi se pare destul de clar. În rest o să facă și prezidențialele, că nu o să vă lase domnul Iohannis fără președinte. Și lui i se termină mandatul tot pe 20 și un pic decembrie.

Șansa ca președintele Klaus Iohannis să obțină încă un mandat

Ulterior, Bogdan Chirieac a întrebat-o pe Diana Tache dacă există șansa ca președintele Klaus Iohannis să mai obțină încă un mandat.

"O prelungire de mandat, e ca la mandatele pe siguranța națională, o prelungire motivată poate exista că suntem totuși poziționați strategic, acolo din 6 în 6 luni și aici la fel, cu derogare hai un an, să zicem, s-ar putea, dar dincolo de asta cred că, eu mă raportez la electorat, ultima problemă a electoratului este când se vor face alegeri.

Pe electorat îl interesează în mod categoric cine va fi cel pe care va pune ștampila. În condițiile date, vă dați seama dacă ei se frăsuiesc, vorba domnului Ciuvică, atâta pe data alegerilor, cam câtă frăsuială va fi pe alegerea candidatului? (...) Prin urmare, ruptura asta uriașă, care s-a creat între dorința electoratului și dorința politicianului, mi-e foarte teamă că va fi greu de lipit. Deci, mi-e greu să cred că această ruptură va putea fi cumva atenuată în vreo formă sau alta", a spus Diana Tache.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel