România, mai bogată. Am depășit și SUA la numărul de parlamentari

parlament sala
parlament sala

Parlament mamut. Așa poate fi caracterizat viitorul for legislativ al României, care va avea  588 de membri, o creștere de 117 aleși, la o populație care nu se știe dacă mai depășește 20 de milioane de locuitori. La acest capitol, putem spune că am luat fața SUA, care nu are decât 535 de aleși în cele două camere.

În urma alegerilor de duminică și a procedurii complicare de redistribuire a mandatelor, românii s-au pricopsit cu un Parlament al cărui număr era greu de acceptat în campania electorală: 588, dintre care 394 de deputați și 176 de senatori. Cei 117 demnitari în plus va împovăra  bugetul pentru următorii patru ani cu circa 32 milioane de euro.

Analizând această situație, constatăm că actualul Parlament îl depășește ca număr pe cel din SUA, cu o populație de circa 280 milioane de locuitori, unde există 100 de senatori și 435 de aleși în Camera Reprezentanților.

Revenind mai aproape, în Uniunea Europeană există 14 țări cu parlament unicameral și 13 cu parlament bicameral.

Cele mai numeroase parlamente sunt cele bicamerale din Italia și Marea Britanie. Dacă în Italia sunt 945 de membri ai Parlamentului, la care se adaugă 5 senatori investiți pe viață, în Parlamentul Marii Britanii exista 1.410 politicieni.

Franta are un Legislativ de 925 de parlamentari, în timp ce Germania, cea mai populată țară din UE, are 691 de parlamentari - cu circa 100 mai multi decat cei romani - la peste 80 de milioane de locuitori.

România, ca număr de populație, este a șaptea din Uniunea Europeană, dar  a șasea ca număr de membri al legislativului. România se apropie ca numar al reprezentanților Legislativului de Spania, un stat cu o populație de peste două ori mai mare decât a țării nostre - 588 de parlamentari romani fata de 614 spanioli. În plus, am depășit cu câteva zeci numarul parlamentarilor polonezi - 560, însa dublul populației României.

Alegerile de duminică au scos la iveală că în Parlament suntem reprezentați de un ales la 32. 385 de locuitori, sub media Uniunii Europene, de un parlamentar la fiecare 39.000 de locuitori. Asta în condițiile în care numărul populației României nu se cunoaște cu exactitate, datele recensământului din 2011 fiind făcute publice abia în semestrul doi din 2013.

 Potrivit unei analize gandul.info,  pentru activitatea de parlamentar, aleşii primesc lunar, în funcţie de diferitele posturi pe care le ocupă în comisii sau în conducerea Legislativului, o indemnizaţie care variază între 4.570 şi 4.994 de lei. Făcând o medie, cuantumul indemnizaţiei totale a celor 117 de aleşi suplimentari din viitorul legislativ va fi de circa 559.494 de lei. Pentru munca prestată în Parlament şi pentru deplasarea ulterioară în circumscripţiile în care au fost aleşi, membrii legislativului mai primesc şi o diurnă de 2% pe zi. În medie, diurna lunară a legiuitorilor a căror circumscripţie electorală se află în afara Capitalei se ridică la circa 2.400 de lei pe lună. Pentru cele 117 de noi mandate din Parlamentul României, diurna totală estimată este de 280.800 de lei pe lună.

În ceea ce priveşte deplasările în teritoriu, senatorii şi deputaţii beneficiază de transport gratuit, indiferent de ce mijloace aleg (avion, maşină sau tren). Dacă folosesc maşina proprie, primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibili la 100 de kilometri parcurşi. În medie, costul carburanţilor pe care un parlamentar îl decontează pe lună poate fi şi de 1.600 de lei. Un calcul simplu arată că pentru cele 117 de mandate în plus de deputat şi senator s-ar putea cheltui lunar circa 187.200 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel