România, mai tare la PIB-ul pe cap de locuitor decât Ungaria şi Portugalia. Dar nu e de ajuns! Iancu Guda: Nu e singurul indicator important. Ce se întâmplă acum în Franţa va fi la noi peste 10 ani

Fotografie de la Pavlo Luchkovski, Pexels
Fotografie de la Pavlo Luchkovski, Pexels

Lajos Bokros, fost ministru de Finanţe al Ungariei, critică Guvernul de la Budapesta şi explică de ce, din punct de vedere economic, România ajunge Ungaria din urmă. Iancu Guda, analist economic, nu este, însă, de acord cu spusele fostului ministru. 

În opinia lui Lajos Bokros, inflaţia ungară a fost influenţată de cinci factori: politica monetară a Ungariei a fost mult timp prea blândă şi acelaşi lucru se poate spune şi despre buget. A fost o greșeală că Guvernul a permis creșterea excesivă a salariilor, într-o măsură care a depășit creșterea productivității economiei ungare. A patra cauză internă a fost că sistemul bancar a supracreditat economia ungară. Şi numai după aceea urmează cauzele externe, pe care le voi rezuma într-un singur grup, a declarat fostul ministru de finanţe, care a adăugat: Cu ani în urmă se știa că o politică monetară, bugetară și salarială, care era destul de relaxată, va produce inflaţie, scrie Rador.

Potrivit lui Lajos Bokros, Guvernul distruge puternic educaţia, şi se pare că urmărește să inunde țara cu forță de muncă ieftină. În opinia sa, Guvernul nici nu vrea să aducă în ţară munca creatoare de înaltă valoare adăugată. De mult nu se vorbeşte de faptul că toată lumea din ţară ar fi interesată de progresul tehnologiei sau ca ţara să ajungă din urmă UE, a mai afirmat fostul ministru de finanţe. 

Potrivit lui Bokros, Guvernul Orbán a impus țării un sistem oligarhic care nu servește eficienței economice. Întrebarea este dacă Ungaria poate reveni la bazele statului de drept. În opinia sa, oligarhii NER au ocupat azi toate domeniile care produc pentru piaţa internă. Nu mai există venituri absorbabile în economie care să fie suficiente pentru a menține sistemul oligarhic, iar în această situație, mai devreme sau mai târziu, societatea ungară se va întreba de ce rămâne în urmă Ungaria chiar și în comparație cu România, a conchis fostul ministru de finanţe.

"La PIB pe cap de locuitor am depăşit şi Portugalia, dar nu doar asta contează"

Economistul Iancu Guda nu este, însă, de acord. 

"Eu propun să ne uităm la tabloul complet. Dacă ne uităm la anumite zone, unde sunt interese care vor să pună, poate, într-o lumină mai puţin plăcută Ungaria... Lucrurile nu stau atât de bine, din păcate. Mi-aş dori să constat că România progresează faţă de ţările din regiune, lucru care ar arăta că suntem mai competitivi. Dar din păcate, dacă ne uităm la companii, de exemplu, exportăm mai puţin la 1000 de locuitori faţă de Ungaria. Ungaria exportă dublu faţă de România, lucru destul de important din perspectiva competitivităţii companiilor. De asemenea, Ungaria are cu 50% mai multe companii la 1000 locuitori. 

Dacă ne uităm la populaţie, un indicator foarte des vehiculat este al PIB-ului pe cap de locuitor. Pe medie, este relevant. Dar dacă ne uităm la distribuţia PIB-ului pe cap de locuitor, lucrurile nu mai stau atât de bine. Noi avem o polarizare foarte mare, adică diferenţa dintre cei cu venituri mici şi cei cu venituri foarte mari este mai mare faţă de cea din Ungaria. 

Diferenţele pe segmente sociale sunt mai mari, aşadar. Apoi, pe regiuni, Ungaria nu are diferenţe atât de mari de la est la vest cum are România, asta datorită investiţiilor străine şi infrastructurii. Suprafaţa pe kilometri de autostradă a Ungariei este mai mare faţă de România cu 50%, deşi e o ţară mai mică. 

Un indicator foarte important din perspectiva competitivităţii economiei în general este capacitatea de a atrage investiţii străine. Ungaria stă de două ori mai bine decât noi, şi asta se vede în jurul nostru. În agricultură, văd că fermierii se duc pentru discuţii la guvern, producătorii de lapte sunt dezamăgiţi. Ungaria produce lapte mult mai ieftin decât România, iar procesatorii sunt tentaţi să cumpere de acolo. De ce? Pentru că subvenţia pe cap de bovină este de 10 ori mai mare decât în România. Cred că, per total, toţi indicatorii sunt importanţi, nu doar PIB-ul pe cap de locuitor. Pentru că la acest capitol am depăşit şi Portugalia, dar mergeţi în Portugalia să vedeţi cum se trăieşte. Se trăieşte mai bine decât în România. Aici e diferenţa, la distribuţia PIB-ului şi la diferenţa de salarii pe cap de locuitor", a declarat Iancu Guda. 

"România, paradis la taxele pe capital. În Ungaria, economie subterană mai mică"

"Pe capital, în România e chiar un paradis în ceea ce priveşte taxele. Avem impozit pe profit, pe dividende, TVA-ul e mai mic. Firmele cu venit sub 500.000 euro au impozit mai mic. Lucrurile astea nu le vezi în Ungaria. Eu nu cred, însă, că în Ungaria corupţia este mai mică decât în România, dar cred că în România economia subterană este mai mare decât în Ungaria. Dau un singur exemplu aici. TVA-ul colectat, raportat la potenţial. Noi avem o gaură de 35%, iar în Ungaria este mai mică de 20%. La noi, taxele care trebuie colectate sunt colectate mai puţin. Total venituri colectate raportate la PIB în România sunt de 30%, iar în Ungaria depăşesc 37%. Deci e clar că ei colectează mai eficient aceste taxe, deci au o economie subterană mai scăzută. Indicatorii ne arată asta. 

De altfel, ce se discută zilele astea în România? De gaură în buget. Ce înseamnă asta? Venituri nerealizate? Nu, înseamnă venituri mai mici decât cheltuieli. De 32 de ani e gaură în România. pentru că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Numai anul ăsta plătim datorie la dobândă aproape 3% din PIB. Vă daţi seama ce înseamnă asta? În ultimii 10 ani, datoria publică a României s-a dublat, iar populaţia a scăzut cu 3 milioane. Deci noi avem datorii mai mari, plătite de oameni mai puţini. Ce se întâmplă în Franţa acum se va întâmpla la noi peste 10 ani, vom ieşi în stradă pentru că ne va creşte vârsta de pensionare", a concluzionat Iancu Guda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel