România marchează un moment istoric: Încep lucrările pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

Încep lucrările pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Citește și: EXCLUSIV Hidroelectrica, facturi greșite. ANRE: Ce trebuie făcut dacă te-ai trezit într-o situație ca în cazul Elenei Cristian, analist DC Business

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri semnarea contractului pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, descriind inițiativa drept „cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”. Acest moment istoric vine după decenii de provocări și amânări, iar finalizarea este preconizată pentru anii 2031-2032.

Extinderea centralei de la Cernavodă va adăuga o capacitate suplimentară de 1.400 MW, crescând producția anuală de energie cu peste 11 milioane MWh timp de cel puțin 30 de ani. Aceasta înseamnă o acoperire a necesarului anual de energie pentru peste 7 milioane de gospodării românești. În plus, proiectul va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 10 milioane de tone anual, consolidând angajamentul României față de tranziția verde.

Sebastian Burduja a subliniat importanța acestui proiect pentru independența energetică a României, dar și pentru poziționarea strategică a țării în sectorul nuclear european:
"Cu susținerea partenerilor noștri internaționali, România nu doar că își va asigura necesarul energetic, dar va deveni și un exportator de energie nucleară, întărindu-și statutul de lider regional".

Sursa foto: Agerpres

Proiectul beneficiază de sprijinul unor parteneri internaționali de prestigiu, implicând o colaborare intensă pe plan diplomatic, financiar și juridic. Construcția reactoarelor va genera peste 19.000 de locuri de muncă directe și indirecte, contribuind semnificativ la economia locală și națională.

România intenționează, de asemenea, să extindă domeniul nuclear prin proiecte complementare, precum dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) și crearea unei instalații de detritiere unice în Europa. Acest centru va produce și exporta tritiu, un combustibil considerat esențial pentru viitoarele reactoare de fuziune, consolidând poziția țării în avangarda tehnologiilor nucleare.

Un element cheie al strategiei nucleare românești îl reprezintă pregătirea specialiștilor. România este prima țară europeană care a instalat un simulator pentru reactoare modulare mici la Universitatea Politehnica din București, oferind expertiză pentru proiecte precum cel de la Doicești, unde va fi implementată prima astfel de tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel