România, membru cu drept de vot în viitoarea Uniune Bancară

ecofin
ecofin

România, precum și celelalte state nouă state non-euro, vor avea drept de vot în Consiliul de Supraveghere al Băncii Centrale Europene, în cadrul proiectului Uniunii Bancare. În cadrul Consiliului Ecofin, desfăşurat în data de 12 decembrie 2012, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au agreat forma finală a pachetului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, primul pilon în proiectul Uniunii Bancare. 

"În urma discuţiilor, desfășurate pe parcursul a 14 ore, s-a convenit asupra regulamentului, care spune că orice stat membru poate participa în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară. Astfel, statele non-euro participante devin membri cu drept de vot în Consiliul de Supraveghere", informează un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, Banca Centrală Europeană va asigura supravegherea pentru toate băncile din Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară. "În cazul unor situaţii de recapitalizare directă a unor bănci prin Mecanismul European de Stabilitate, aceste termene pot fi devansate, pentru ca BCE să poată supraveghea mai repede respectivele instituţii de credit. De asemenea, BCE are flexibilitate în a extinde termenele de implementare ale Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară, în cazul în care, în urma unor evaluări, nu este pregătită să preia supravegherea".

Consiliul Ecofin, unde România a fost reprezentată de către Secretarul de Stat Claudiu Doltu, a stabilit că va exista o delimitare clară între responsabilităţile autorităţilor naţionale competente şi cele ale BCE, agreând, de asemenea și regulamentul privind Autoritatea Bancară Europeană. Rezultatul negocierilor a asigurat conservarea influenţei în Autoritatea Bancară Europeană pentru statele membre non-euro, fie că participă sau nu la Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară.

"Acordul atins la nivelul Uniunii Europene se va contura, în timp, ca o pagină de istorie. Asistăm în prezent la naşterea Uniunii bancare şi a primului său pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară. Pe tot parcursul discuţiilor, începând cu luna iulie, Romania a avut o pozitie activă şi constructivă pentru găsirea unui compromis în spirit european", a declarat dl Secretar de Stat Claudiu Doltu, la închiderea reuniunii Consiliului Ecofin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel