După ce anul trecut a fost modificată Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iată că aceste măsuri au fost din nou abrogate, ele fiind reintroduse prin Legea nr. 101/2021.
După ce anul trecut a fost modificată Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în sensul în care a fost eliminată obligația de a declara anual beneficiarul real al societăților comerciale, abrogându-se în egală măsură obligația persoanelor fizice, asociate într-o societate comercială de a depune declarațiile de beneficiari reali, dacă chiar persoanele asociate erau beneficiarii reali ai fondurilor, iată că aceste măsuri au fost din nou abrogate, ele fiind reintroduse prin Legea nr.101/2021.
Ce înseamnă efectiv acest lucru pentru societăți, dar și pentru asociații lor? Societățile vor fi obligate să depună anual, și nu numai atunci când vor interveni modificări, declarații privind beneficiarii reali ai sumelor ce provin din activitățile lor. Chiar dacă societățile au numai asociați persoane fizice, care vor fi declarate și ca beneficiari reali al profitului realizat de societate, aceștia vor trebui să depună și ei declarațiile privind beneficiarii reali.
Deși în urmă cu un an, modificarea prin abrogarea acestor dispoziții legate a fost primită bine de către mediul de afaceri, în sensul ușurării desfășurării activității și al debirocratizării, iată că astăzi, aceleași declarații sunt necesare. Modificarea vine ca urmare a notificării României de punere în întârziere de către Comisia Europeană, în ceea ce privește lipsa transpunerii Directivei (UE) 2018/843 care modifică Directiva (UE) 2015/849, în baza căreia a fost adoptată Legea privind spălarea banilor din România.
Pe scurt, în lipsa unei asemenea transpuneri, împotriva României se putea declanșa procedura de infringement care, în urma constatării încălcării obligației de transpunere de către Curtea Europeană de Justiție, putea aduce României sancțiuni de natură pecuniară. Vestea bună în acest context este că declarația se poate depune și online la registrul comerțului din județul unde societatea își are sediul social, iar prezența fizică nu este necesară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu