Un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (
În cadrul unui studiu publicat în raportul anual al Societăţii Academice Române (SAR), Florin Cîțu a susținut că deși nu a respectat obiectivele stabilite, FMI a acordat României mai multe împrumuturi. "Din punct de vedere al obiectivelor agreate, nu înţeleg de ce FMI a ales să ne elibereze tranşele. Ce-a făcut FMI de-a lungul timpului: începea anul cu o ţintă, şi apoi relaxa acea ţintă", a spus Cîțu cu ocazia lansării raportului anual al SAR. Economistul a argumentat cu exemplul arieratelor - obiectivul reducerii arieratelor statului nu a fost îndeplinit în aproape niciun an, cu excepţia anului 2011.
Cîțu a adăugat că ajutorul FMI acordat România a fost util în momentul în care se înregistrau ieşiri de capital, dar acelaşi acord a determinat guvernele să nu mai facă nicio reformă şi să se îndatoreze suplimentar.
"Modelul pe care îl văd în relaţia România - FMI este cel din relaţia Uniunii Europene cu Grecia. Grecia, după ce a intrat în zona euro şi s-a finanţat ieftin, nu a mai avut nicio motivaţie să se reformeze. România, din moment ce a căpătat acordul, i-a dispărut şi motivaţia de reformă. România nu are nevoie şi nici nu trebuie să semneze un nou acord cu FMI", a declarat Cîţu.
Economistul a mai adăugat acordul cu FMI nu a adus creşterea economică scontată, deoarece au lipsit reformele şi statul nu s-a implicat în economie. Cîţu recomandă şi revenirea la un model electoral cu ciclul la 4 ani. "Practic, economia românească nu poate să suporte alegeri din doi în doi ani. Politicul nu are nicio motivaţie să facă reforme când alegerile sunt atât de dese", spune analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News