Ion Sterian, directorul general al Transzgaz, asigură că România nu are probleme cu importurile de gaz, dar spune că ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţie internă.
Publicitate
"Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi", a spus Sterian pentru Agerpres.
Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.
"România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi", a mai spus Sterian.
Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri - n.r.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit", a completat şeful Transgaz.
Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Datele din rețeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost acum întreruptă.
Polonia spune că va primi gaz din alte surse. Nu este încă clar dacă livrările Bulgariei au fost și ele întrerupte. Ambele țări au refuzat să plătească în ruble - moneda rusă, potrivit BBC.
Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a declarat că i s-a spus că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora 08:00 CET (06:00 GMT). Ministerul Energiei din Polonia a mai spus că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.
PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor de gaze și a cumpărat 53% din importurile sale de la compania rusă în primul trimestru al acestui an.
Acesta a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că compania va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News