România și Bulgaria nu intră în Schengen. De ce a votat Olanda împotrivă, alături de Austria

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (hpgruesen)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (hpgruesen)

Austria a votat împotriva aderării României la Schengen, așa cum a susținut până în momentul Consiliului JAI. La fel și Olanda.

România nu va intra în Spațiul Schengen. Austria a votat împotriva aderării, anunță Antena 3. De asemenea, Olanda a votat și ea împotriva Bulgariei. Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Reamintim că, astăzi, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a declarat, înainte de consiliu, că își va susține în continuare votul împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

"Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţii şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează, în acest moment. În prezent, avem controale în graniţa cu multe ţări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcţionează  la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greşit să extindem sistemul în acest moment", a spus Gerhard Karner, potrivit Antena 3, presei austriece prezente la Viena, ignorând jurnaliștii români prezenți.

Citește și:

Cristian Diaconescu: Aer rece venit chiar din zona Washingtonului în cancelariile europene. Criza ucraineană, ultima în care se implică

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, susține că după terminarea conflictului din Ucraina Europa ar putea pierde sprijinul SUA.

"Este nevoie de mult mai mult din partea Uniunii Europene. Dincolo de aspectele economice, circulă astăzi prin cancelarii un aer rece venit chiar din zona Washingtonului pentru că ei spun: "Criza ucraineană este ultima în care noi ne implicăm la nivel de leadership pentru a prelua problemele voastre de frontieră". America a intrat într-o logică de retragere acasă. Americanii tot întreabă: Ok, noi suntem pe teatre de acțiuni pentru că putem, dar care este beneficiul nostru din această perspectivă?, iar retragerea din Afganistan, pripită cum a fost ea, e unul din argumente.

Ei bine, în acel moment europenii vor trebui să își preia și securital și defensiv baza frontierelor, ori acest lucru înseamnă, nu mai există neutralitate și se pare că aceasta este tendința, acest lucru înseamnă investiții și ale spaniolilor, și ale italienilor, dar mai ales a germanilor, în componenta militară, deci o parte mai serioasă din PIB. Acest lucru înseamnă ca executivul european să preia și probleme de securitate și apărare, să adopte în sfârșit, după zeci de ani, acea politică comună de apărare și de securitate pe care o tot amână", a declarat Cristian Diaconescu la DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel