România nu mai este în topul mondial al vitezei de internet. Sebastian Burduja, ministrul PNL al Digitalizării, a anunţat cine ne-a depăşit la acest capitol.
Publicitate
"Există o opoziţie puternică, înrădăcinată, la digitalizare, la calculator. Cum v-a pregătit la Stanford să o luaţi aşa, ca dintr-o ţară africană, şi să aduceţi România în Uniunea Europeană?", a întrebat Bogdan Chirieac.
"Noica spunea că aici încă totul este de făcut. Deci e o motivare de a face lucruri şi de a avea un impact. Dacă în SUA şi Europa de Vest lucrurile sunt aşezate, inclusiv din perspectiva transformării digitale, noi avem multă distanţă de recuperate. Şi o spun datele oficiale, indicele de digitalizare a economiei şi societăţii, celebrul DESI, unde noi de ani de zile suntem ultimii, pe locul 27. Asta înseamnă că nu avem servicii publice digitale, nu avem competenţe digitale, cred că o treime dintre români nu ştiu să lucreze deloc la calculator, nu accesează internetul, etc.
Nu mai avem nici aceleaşi performanţe din punct de vedere al conectivităţii. Eram pe primele locuri din lume, acum suntem în top 10 la nivel european. Ne depăşesc deja alte state care au trecut rapid la 5G, au stimulat extinderea acestor reţele şi au viteze mari de conexiune. Şi nu avem digitalizare la nivelul IMM-urilor, nu s-au adoptat aceste instrumente. Deci este o misiune foarte grea, dar ceea ce încerc să subliniez mereu este despre dezvoltarea economică, despre locurile de muncă ale românilor, despre salariile lor.
Transformarea digitală, cercetarea, inovarea, au ca numitor comun productivitatea muncii. Cu cât eşti mai productiv, cu atât ai salariul mai mare. Românul de rând trebuie să înţeleagă asta. Tehnologia înseamnă accesul la o viaţă mai bună, mai uşoară, în care la finalul zilei duci acasă o pâine mai albă", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, la DC NEWS.
Anul trecut, 70% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au beneficiat de internet de mare viteză, în creştere de la doar 16% în 2013, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat)
În 2021, Malta a înregistrat o acoperire de 100% în ceea ce priveşte internetul de mare viteză pentru toate gospodăriile, fiind urmată de Luxemburg (96%), Danemarca (95%), Spania (94%), Letonia (90,7%), Ţările de Jos (90,6%), Portugalia (90,5%), Irlanda (88,7%) şi România (87,1%), la polul opus fiind Grecia (20%), Cipru (41%) şi Italia (44%).
În 2021, Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital), care defineşte domeniul de aplicare şi obiectivele acţiunilor sprijinite de UE care sunt necesare pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale Europei. Aceste acţiuni vor primi o finanţare de peste un miliard de euro.
Prin stimularea investiţiilor publice şi private, MIE Digital va contribui la implementarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru UE şi la instalarea unei infrastructuri de înaltă performanţă sigure, securizate şi durabile, inclusiv a reţelelor la nivel de gigabit şi 5G în întreaga UE.
Îmbunătăţirea infrastructurii de conectivitate a Europei va fi esenţială pentru realizarea transformării digitale a Europei, precum şi pentru asigurarea faptului că toate gospodăriile din UE dispun de conectivitate la nivel de gigabit şi toate zonele populate sunt acoperite de tehnologia 5G până în 2030.
Eurostat apreciază că s-au făcut progrese considerabile în conectivitatea cu reţele fixe de foarte mare capacitate (VHCN) în UE, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu