Premierul tehnocrat nu este o "schimbare" a României anului 2015. Este o realitate a trecutului, care a dovedit că nu funcționează: toți premierii tehnocrați ai României au intrat în politică.
Primul guvern tehnocrat, după 1989, în urma unei manifestații violente. Iliescu și-a făcut partid prezidențial
- Al doilea Guvern tehnocrat este pus în 1991. Frontul Salvării Naționale, care a anunțat inițial, în decembrie 1989, că nu este un partid politic și că nu va nominaliza candidați pentru alegerile din 1990, s-a transformat în februarie 1990 în partid ca să poată candida la alegeri. Demonstrațiile anti-FSN, demarate de partidele PNȚCD și PNL au degenerat într-un conflict violent. Ion Iliescu a apelat la clasa muncitoare să sprijine FSN și situația a degenat într-un conflict violent, degenerând în mineriade sângeroase. La alegerile din mai 1990, FSN a obținut 66,31%, cu majorități covârșitoare de aproape 90% în unele județe. Ion Iliescu a fost ales președinte al României în primul tur de scrutin. Atunci l-a desemnat premier pe Petre Roman. Ulterior, Petre Roman a simțit că poate folosi puterea dată de Guvern pentru a-și consolida puterea personală în partid, a schimba orientarea partidului și a se detașa de Ion Iliescu. În urma bătăliei între palate, relațiile dintre cei doi s-au deteriorat.
- În 1991, o manifestația aparent calmă a minerilor- care vin pentru negocieri salariale la București și poartă un dialog de câteva ore cu Guvernul- devine violentă, este luată cu asalt clădirea Guvernului, Petre Roman este evacuat pe o stradă laterală, minerii pleacă în marș, ocupă Parlamentul, se duc la Cotroceni.
- Cunoscută drept a patra mineriadă, din 1991, a fost prilejul folosit de Ion Iliescu pentru a spune că "a acceptat" demisia lui Petre Roman. Ion Iliescu numește atunci guvernul tehnocrat condus de Theodor Stolojan, în octombrie 1991, cu miniștrii din Guvernul Petre Roman, politici.
- Petre Roman a reușit ceea ce și-a propus în partid. În martie 1992, a fost ales președintele FSN.
- Opozanții săi au părăsit partidul și au fost FDSN, actual PSD, partidul prezidențial, al lui Ion Iliescu.
- FSN a ocupat poziția a treia la alegerile din 1992, obținând 10% din voturile pentru Camera Deputaților și s-a transformat în 1993 în PD.
- Într-u final, Theodor Stolojan a intrat în politică, după o escală la Banca Mondială, venind la conducerea PNL.
Al doilea prim-ministru tehnocrat: apolitic într-un guvern politc
- După alegeri, în 1992, Ion Iliescu îl pune pe Nicolae Văcăroiu prim-ministru ca tehnocrat (pentru că avea nevoie de voturile unor partide satelit), dar într-un guvern politic.
- Ulterior, Nicolae Văcăroiu intră în FDSN (PSD), iar guvernul este total asumat politic.
Al treilea premier tehnocrat: Mugur Isărescu
- Guvernul legitim Radu Vasile a rezistat un an și jumătate pe scena politică românească. Premierul Radu Vasile intră în conflict cu președintele Emil Constantinescu. Radu Vasile și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, în 1999. Guvernul era de alianță (PNȚCD- PNL- PD) și Radu Vasile guverna mai mult cu miniștrii PD (era apropiat de Traian Băsescu) decât cu miniștrii partidului care l-a propus și în care activa, PNȚCD. Prin urmare, ale loc o lovitură de palat, miniștrii PNȚCD își depun demisia toți, simultan, la Palatul Cotroceni, la Emil Constantinescu, trecând peste premier. Au fost urmați ulterior de miniștrii PNL. Emil Constantinescu consideră că guvernul a fost demis. După câteva zile de scandal între palate, Radu Vasile a renunțat. PSD-ul de atunci a vrut să-l suspende pe președinte, dar s-a opus Ion Iliescu, pentru că ar fi rămas țara și fără premier și fără președinte.
- În urma loviturii de palat, este desemnat premier tehnocratul Mugur Isărescu. Miniștrii aparțineau partidelor de la guvernare.
- Țărăniștii îl împing pe Mugur Isărescu să candideze la prezidențiale, din partea PNȚCD. Își pierde caracterul de tehnocrat și este pus să candideze politic. În urma înfrângerii se întoarce la BNR.
MRU, soluția lui Băsescu în locul lui Boc
- Pe fondul manifestațiilor din 2012, Guvernul Emil Boc pică. Traian Băsescu apelează la soluția Mihai Răzvan Ungureanu, premier tehnocrat, ca supapă pentru tensiunile din stradă. Scopul numirii lui MRU a fost de a păstra PDL-ul guvernarea. MRU a intrat în politică, și-a făcut partid, Forța Civică, a candidat și a devenit senator.
Dacian Cioloș, al cincilea premier tehnocrat
- Pe fondul unor neînțelegeri între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria și pe fondul manifestațiilor de stradă, Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier. A picat tot Guvernul Victor Ponta. A fost numit un guvern tehnocrat, condus de un premier tehnocrat, Dacian Cioloș, susținut politic în Parlament.
Concluzia stă-n coincidențe. Manifestațiile de stradă și neînțelegerile dintre Palate au schimbat guverne alese politic. Premierii tehnocrați nu sunt "modelul anului 2015". Sunt vechi și trecutul a demonstrat că toți au intrat în politică, mai devreme sau mai târziu. Înainte de 1989, primul guvern tehnocrat a fost cel al lui Ion Antonescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu