Cine trebuie tras la răspundere pentru daunele către Gabriel Resources pe care România ar putea fi obligată să le plătească?
România așteaptă decizia în controversatul caz Roșia Montană, în procesul intentat de Gabriel Resources. Anunțul vine la doar două săptămâni distanță de la declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, care a dezvăluit că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate în cazul Roșia Montană se ridică la suma colosală de 6,7 miliarde de dolari.
”Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, afirma Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, tensiunea se menține și în următoarele ore. Întrebarea este: cine va plăti? Și din ce?
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în platoul România TV unde a comentat:
"Dacă vom fi condamnați până la capăt, eu, totuși, sper pe undeva că onorabila Curte de Arbitraj a sesizat faptele grave de corupție care au fost în acest caz. Indiferent care va fi suma, noi vom plăti integral corupția, și neputința, și lipsa de profesionalism a Guvernului României. Eu sper foarte mult că ce a rămas din instituțiile statului român, chiar justiția asta aproape inexistentă, nefuncțională, să înceapă o anchetă reală. Din punct de vedere penal, cred că nimeni nu mai poate fi condamnat pentru această gaură imensă. Dar din punct de vedere civil pot exista consecințe.
Nemernicii, că nu poți să-i numești altfel, care au săvârșit acest rapt față de poporul român ar trebui să dea seamă. Cum să dea seama? Probabil să le ia 30% din venit, plus oprobriul public până la sfârșitul vieții. Altminteri, nu se mai poate face nimic. Este un exemplu clar al incompetenței unor politicieni, unor guverne... Cum ajungem să plătim? Adică tot noi votăm. Tot noi am votat, da? N-a venit din senin. Când a dat Colectiv-ul jos și a trebuit să moară oameni ca să cadă guvernul Ponta și s-a pus un guvern "#rezist" de tehnicieni care și-au făcut partid, zău așa! Au dat decizia aia aberantaă pe baza căreia Roșia Montană a avansat cu procesul... Lucrurile astea sunt acolo! Toate! Și sperăm să le-avem măcar puse pe hârtie, să le vadă poporul! Despre asta vorbim!
Ne-a dat Dumnezeu aur de nu știu câte miliarde de dolari. În loc să-l exploatăm, în loc să câștige poporul român, în loc să scurtăm calea către dezvoltare și prosperitate, noi dăm bani anapoda, plătim și nu scoatem o uncie de aur de acolo! Vă dați seama în ce hal e statul român în acest moment? Domnul președinte Iohannis credeți că are vreo tresărire pentru decizia luată de premierul Dacian Cioloș din 2016?" a întrebat retoric Bogdan Chirieac.
Guvernul nu se va opune publicării hotărârii Curţii de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Acesta a precizat, vineri, la Palatul Victoria, că, într-o primă fază, după ce hotărârea ICSID va fi pronunţată şi anunţată, Guvernul va semnala mass-media acest fapt şi va pune la dispoziţie comunicarea de pe site-ul instituţiei respective, informează Agerpres.
"Noi suntem în aşteptare (...) La ce ne aşteptăm în această seară la ceea ce, juridic, am înţeles că se numeşte un dispozitiv al deciziei, care constă în, foarte pe scurt, enunţul verdictului, enunţul deciziei, dar nu decizia în sine. (...) Decizia în sine poate consta într-un document cu până la 1.000 de pagini. (...) Nu avem decât acest dispozitiv al deciziei în această noapte, dar părţilor aflate în litigiu, tribunalul, în timp util, adică aproape imediat, le va înmâna şi acele 1.000 de pagini care conţin decizia. Ele sunt sub secret, sub ultra confidenţialitate, conform standardelor instanţei de arbitraj, nu ale noastre. De ce - pentru că se intră după comunicarea acestui dispozitiv al deciziei într-un interval de 20 de zile în care oricare dintre părţile aflate în litigiu trebuie să comunice Curţii de arbitraj dacă are vreo obiecţie asupra vreunei informaţii din acele 1.000 de pagini, e metaforic 1.000 de pagini, nu ştim cât va avea (...) Ce pot să vă spun, că Guvernul român este pregătit să comunice tribunalului de arbitraj când i se va cere opinia că nu avem nicio pretenţie să ţinem ceva la secret. Premierul a anunţat-o, deja, dar mai e o parte. Şi va trebui să aşteptăm ca în aceste 20 de zile să aflăm dacă cealaltă parte are vreo pretenţie ca decizia să fie publicată parţial", a declarat Mihai Constantin.
El a precizat că după acest interval de 20 de zile în care ICSID ia la cunoştinţă de opinia celor două părţi se face public "ceea ce ambele părţi au fost de acord să se facă public". "România nu va avea nicio pretenţie ca această decizie să fie în vreun fel necomunicată", a spus Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că în perioada imediat următoare ministerul de Finanţe, laolaltă cu consultanţii juridici, va prezenta în cadrul Guvernului un memorandum prin care expune "eventuale soluţii sau detalii despre decizia ICSID".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu