România este partener principal la „Zilele Internetului din Luxemburg”.
În organizarea Luxembourg Internet Exchange (LU-CIX ASBL), în perioada 19-20 noiembrie 2024, a avut loc, la sediul Camerei de Comerț din Luxemburg, evenimentul „Zilele Internetului din Luxemburg”/„Luxembourg Internet Days”.
„În cadrul celei de-a XI-a ediții a acestei manifestări, România a avut calitatea de partener principal, aspect care reprezintă o recunoaștere a dinamicii și evoluțiilor semnificative din acest domeniu care au avut loc în ultima perioadă de timp în țara noastră, precum și a forței de muncă înalt calificate și a infrastructurii bine dezvoltate.
Evenimentul din capitala Marelui Ducat s-a axat pe aspecte concrete privind provocările legate de Internet și de securitate cibernetică, cum ar fi conectivitatea, securitatea rețelelor și reziliența.
Printre instituțiile luxemburgheze care au susținut acest eveniment s-au numărat Ministerul de Stat, Ministerul Economiei, Camera de Comerț din Luxemburg, Luxembourg House of Cybersecurity G.I.E. și Reprezentanța Comisiei Europene în Luxemburg. Din România, au fost implicate Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Centrul European de Competențe în domeniul Securității Cibernetice.
La manifestare au participat circa 60 de companii și peste 1.000 de experți din domeniile securității cibernetice, Internet-ului, industriilor care au nevoie de securitate cibernetică, dintre care 30% au fost reprezentate de audiența internațională (țara parteneră, statele din Marea Regiune-Germania, Franța, Belgia, etc.).
România a fost reprezentată la acest eveniment de 5 companii de profil (Bitdefender, Black Bullet, Decalex Digital, OutThink și IT Embassy), iar Ambasada României și Asociația RomLux s-au implicat în pregătirea manifestării. Standurile companiilor românești au fost vizitate de ministrul delegat pe lângă Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, responsabil cu mass-media și conectivitate, Elisabeth Margue, însoțit de ambasadorul României în Luxemburg, Livia Rusu, precum și de numeroși participanți care au apreciat calitatea produselor și serviciilor.
În deschiderea evenimentului, ambasadorul României în Luxemburg a subliniat faptul că tematica manifestării este mai relevantă ca oricând, având în vedere dezvoltarea rapidă a diverselor tehnologii digitale emergente, inclusiv revoluția inteligenței artificiale în curs, precum și riscurile și amenințările cibernetice din ce în ce mai diverse și complexe cu care ne confruntăm în măsură sporită.
Totodată, șeful misiunii a menționat că în condițiile în care actori rău intenționați folosesc tot mai mult mijloace cibernetice și hibride, nu numai în conflict, ci și în timp de pace, este esențială întărirea rezilienței și a capacității de reacție rapidă pentru a preveni, descuraja și răspunde, dacă este necesar, la astfel de activități maligne. Nu în ultimul rând, a precizat că pentru România, domeniul securității cibernetice rămâne o prioritate majoră atât în activitatea la nivel național, cât și în forurile internaționale.
La rândul său, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean, a susținut o alocuțiune cu tema „Construirea unor ecosisteme de securitate cibernetică mai puternice într-un context geopolitic complex” în care a evidențiat provocările la nivel internațional, cu menționarea în același timp a preocupărilor autorităților din România pe linie de securitate cibernetică.” arată un comunicat al Ambasadei României în Luxemburg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu