România participă la operațiunea comună Minerva 2023, în strâmtoarea Gibraltar

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Experţi din 16 ţări, între care şi România, participă în acest an la operaţiunea comună Minerva 2023 de combatere a traficului de persoane şi a imigraţiei ilegale, operaţiune condusă de poliţia spaniolă şi coordonată de Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex).

Potrivit agenţiei EFE, intervenţia se desfăşoară până pe 6 septembrie în strâmtoarea Gibraltar, în localităţile spaniole Algeciras, Tarifa (sud-vestul Peninsulei Iberice) şi Ceuta (nordul Africii), conform Agerpres.

Obiectivul principal este de a consolida aceste posturi de frontieră în timpul sezonului estival pentru a combate traficul de persoane, alte tipuri de criminalitate transfrontalieră şi pentru a preveni imigraţia ilegală, a informat vineri poliţia spaniolă într-un comunicat.

La acest dispozitiv participă Spania, Austria, Belgia, Cehia, Germania, Finlanda, Norvegia, Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Suedia, Estonia, Luxemburg, Portugalia şi România.

În cursul anului 2022, în cadrul aceleiaşi operaţiuni au fost efectuate 2.034 de identificări şi peste 1.900 de acţiuni ale poliţiei.

Comunicatul subliniază că principalul scop al operaţiunii este "controlul fluxurilor migratorii ilegale", pe lângă abordarea "posibilelor ameninţări viitoare" la aceste frontiere.

Operaţiunea contribuie "la combaterea formelor grave de criminalitate cu dimensiune transfrontalieră pentru a asigura un nivel ridicat de securitate internă în cadrul Uniunii Europene".

Acest lucru se face "cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale, protejând în acelaşi timp libera circulaţie a persoanelor".

Minerva 2023 urmăreşte să controleze intrările neregulamentare prin intermediul liniilor de transport de călători pe cale maritimă către UE.

"Graţie inspecţiei frontaliere, explică poliţia, se reuşeşte detectarea metodelor de ascundere a persoanelor în diferite mijloace de transport, precum utilizarea de documente false sau utilizarea frauduloasă a documentelor autentice prin substituirea deţinătorului legitim".

În acest fel, este combătută criminalitatea transfrontalieră în oricare dintre manifestările sale, cu o atenţie specială asupra "activităţii organizaţiilor criminale axate pe traficul de fiinţe umane, traficul ilicit de droguri, arme şi vehicule şi împotriva terorismului jihadist", se arată în comunicat.

În plus, sunt obţinute informaţii privind metodele utilizate în activităţile de trecere ilegală prin punctele de trecere a frontierei, ceea ce duce la o viziune amplă asupra fenomenului şi permite ghidarea investigaţiilor cu caracter operativ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel