EXCLUSIV  România, pe locul 30 în UNESCO. Madlen Șerban: Putem sta și mai bine / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @frimufilms
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @frimufilms

România are un patrimoniu cultural și natural valoros, recunoscut de UNESCO. 

Publicitate

Madlen Șerban a explicat că România ocupă locul 30 dintre 194 de țări în ceea ce privește numărul de înscrieri. Ea a subliniat că România poate îmbunătăți acest loc dacă își păstrează patrimoniul în bune condiții și de calitate. De asemenea, a menționat că este mai ușor să ajungi în top, dar mai greu să menții standardele și să demonstrezi că această calitate este păstrată pe termen lung, făcând apel la responsabilitate în acest sens.

„Patrimoniul mondial UNESCO și valorile românești integrate în Patrimoniul Mondial UNESCO: Ce putem spune despre participarea românească la Patrimoniul Cultural Mondial?", a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Trebuie să vă spun că din 194 de țări, România e pe locul 30, prin numărul de înscrieri. Putem sta și mai bine dacă știm să ne prezervăm locul acesta în bune condiții și de calitate. Deci, aspectele pot fi diferite. E foarte ușor să intri, e mai greu să ieși sau să te menții la nivelul la care ai ajuns. E ușor să ajungi pe locul I, mai greu este să demonstrezi că această calitate o păstrezi. Este mai degrabă un apel, ceea ce spun acum, decât să spun că am dovezi că nu am fi capabili.", a spus Madlen Șerban. 

„Așteptăm să fim prezenți și pe această listă"

Madlen Șerban a explicat că UNESCO recunoaște mai multe tipuri de patrimoniu: cultural (construit și imaterial, precum tradițiile și obiceiurile) și natural. În afară de acestea, există și patrimoniul documentar, care permite înscrierea în programul „Memoria Lumii”. România a depus dosare pentru a fi inclusă pe această listă, iar Codex Aureus este un exemplu important.

„În UNESCO există mai multe feluri de patrimoniu. În 1972 vorbeam despre patrimoniu cultural împreună cu patrimoniu natural. Când vorbim despre patrimoniu cultural vorbim despre acela construit și patrimoniul care înseamnă tradiție, proces, care înseamnă obiceiuri, imaterialul.

Există, în afara acestor trei tipuri de patrimoniu, pe care le cunoaștem foarte bine, patrimoniul documentar. Este acela care permite înscrierea, în programul mondial, Memoria Lumii. Avem depuneri, așteptăm să fim prezenți și pe această listă, deocamdată, cu Codex Aureus care face parte dintr-un dosar care a fost depus de Comisia Națională a Germaniei pentru UNESCO. Are o importanță fabuloasă.”, a spus Madlen Șerban. 

Valorile românești, în patrimoniul UNESCO

Madlen Șerban a menționat câteva dintre valorile românești incluse în patrimoniul UNESCO, printre care Delta Dunării și Munții Rodnei. În ceea ce privește patrimoniul cultural, a subliniat Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, reprezentând opera lui Constantin Brâncuși. Alte exemple includ bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din Bucovina, satele cu biserici fortificate, Mănăstirea Horezu, cetățile dacice și Sarmizegetusa. 

„Avem o serie de valori românești în patrimoniul UNESCO. Puteți menționa câteva?", a întrebat Sorin Ivan. 

„Dacă vorbesc despre patrimoniul natural, Delta Dunării, vă rog să o vizitați, nu uitați de Munții Rodnei. Dacă vorbim despre patrimoniul cultural, anul acesta, ni s-a întâmplat Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, care înseamnă Constantin Brâncuși în toată frumusețea lui, dar, dacă tot vorbim despre UNESCO și femei, Asociația Femeilor Gorjene și doamna Tătărăscu sunt cele care au fost la originea acestui concept și a finanțării activității care s-a întâmplat.

Bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din Bucovina, vorbim de satele cu biserici fortificate de-a lungul munților, vorbim despre Mănăstirea Horezu, despre cetățile dacice, să nu uităm Sarmizegetusa.

Frontierele imperiului roman terestră este cea care a intrat în anul acesta în iulie la Comitetul Mondial al UNESCO. Este cea mai lungă frontieră terestră din lume, 1000 km, dar acum este în lucru dosarul pentru frontierele Imperiului Roman care sunt cele pe apă la care România participă. De data aceasta este un dosar transnațional.”, a spus Madlen Șerban la emisiunea DC Edu, de pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel